Независимо от предпочитания метод на сушене маточната трябва да се подготви правилно.
Съдържанието на аромата на маточина е на най-високо ниво малко преди цъфтежа сутрин. Ако планирате да изсушите набраните болки, наберете ги го в таза част на деня.
Събраните клончета маточина се измиват под течаща студена вода. Повредените части на растението се отстраняват внимателно. След това сложете маточина върху кухненска кърпа, където изсъхва за 1 ден.
Сушенето на въздух на маточина е един от класическите методи за изсушаване на билки. Методът не изисква финансова инвестиция за специални уреди и е лесен за изпълнение.
Клонките се завързват на малки снобчет и се окачват на тъмно място, защитено от влага. Билката ще изсъхне в рамките на две седмици.
Друг вариант е бързо да се изсуши в дехидратор. По този начин полезната маточината запазва значително аромата си.
След само 6-8 часа богатите листа се изсушават до шумолене. Можете да засилите процеса, като от време на време обръщате маточина.
Изсушената билка маточина съхранете в чист буркан на място без пряка слънчева светлина.
Коментари