Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Получете повече от цитрусите!

Получете повече от цитрусите!

NEVINEVI
Помощник Готвач
25
Цитруси

Искате да приготвите някое ястие с цитруси? Ето някои съвети как да използвате максимално плода.

Изцеждане на сок

1. Разтъркайте плодовете по плота, преди да ги срежете. Това ще разкъса мембраните и ще изцедите сока по-лесно;

2. Сложете плодовете в микровълновата за 20-30 секунди - това важи особено за лимоните и лаймовете, които са твърди и трудно се изцеждат;

3. Ако използвате и кората, и сока в дадена рецепта, изцедете сока върху рендето, с което сте настъргали кората. То ще улови всички капки и всички парченца кора ще отидат в купата.

Съвет: Използвайте изцедените лимонови половинки за почистване на мивката. Натъркайте с разрязаната страна по цялата повърхност и оставете за 5-10 минути и после изплакнете с обилно вода.

Преса за плодове

Настъргване на кората

1. За ароматизиране на сакове и сиропи - с помощта на белачка изрежете дълги и широки ивици кора, като не достигате до вялата част, защото тя е горчива и ще развали вкуса на ястието. Така нарязаните кори са добри за добавяне на нежен аромат към сосове, захарни сиропи и чай;

2. За тесто за сладкиши и дресинг за салати - използвайте остро фино ренде за цитруси. Стържете кората директно в съда, в който ще я използвате. Така всички масла ще попаднат в нея за максимален вкус на ястието, което приготвяте. Този метод ще ви даде най интензивен вкус.

3. За украса на сладкиши - използвайте специално ножче за цитрусова кора, за да изрежете дълги фини ивици. Сложете ги в купа със студена вода, за да станат къдрави. По този начин ще изглеждат красиво, но не дават много вкус, затова ги използвайте само за украса.

Съвет: Нетретиран с восък цитрус ще ви даде повече вкус, но ако не разполагате с такъв, измийте добре цитруса с топла вода и го подсушете, преди да настържете кората - това ще премахне част от восъка и ще ви позволи да извлечете повече ароматни масла.

Понякога ви трябва само сок или само кора - не похабявайте останалото!

- Трябва ви само кора - изцедете сока, след като сте настъргали кората, и замразете във форма за лед и използвайте за бъдещи рецепти.

- Трябва ви само сока - настържете първо кората и приберете в плик във фризера. Стават за добавяне към печен яйчен крем и други ястия.

И накрая - как да обелим и разделим на резени цитрусов плод?

Цитрусовите резени изглеждат много красиви в ястия и салати, когато са обелени и изчистени от бялата ципа. Техниката не е сложна и бързо се научава.

1. Сложете плода, които сте избрали, настрани и отрежете двата му края с остър нож, за да си направите устойчива основа за работа с него;

Портокалов сок

2. Изправете плода и започнете да изрязвате кората отгоре надолу, следвайки извивките на плода и завъртайки го след всяко парче отрязана кора. Старайте се да отстранявате само кората с бялата част,

като запазвате максимално месестата част от плода.

3. Изрежете всички останали парчета кора заедно с бялата част, така че да получите изцяло обелен плод;

4. За да го разделите на резени, дръжте плода над купа, в която събирайте сока му. Внимателно разрежете плода до средата му, близо до всяка свързваща ципа. Така ще получите резени без каквато и да било обвивка или ципа. Изстискайте останалите мембрани от плода, за да използвате целия сок на плода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest