Сладкият пипер има невероятно полезни свойства и затова трябва целогодишно да присъства на трапезата ни. По съдържание на витамин червеният и жълтият пипер превъзхожда лимоните и касиса. Най-много аскорбинова киселина се съдържа около стъблото, т.е тази част, която отрязваме при използване за консумация.
Най-много витамин C съдържат есенните узрели чушки. В пипера аскорбиновата киселина е в съчетание с витамин Р (рутин), а това съчетание спомага за укрепване на кръвоносните съдове и намалява пропускливостта на стените им.
В пипера се съдържа повече витамин А, отколкото в морковите: ежедневното консумиране на 40 г пипер стимулира растежа на косата, подобрява зрението, кожата и лигавиците.
Сладкият пипер е богат на витамин B1, B2, B6, и РР, затова хората, страдащи от депресия, диабет, отоци, дерматит, както и загубата на памет, загуба на сила и ред др. задължително трябва да включат в менюто си този зеленчук.
Консумацията на лютивите чушки пък спомага за нормализиране на мозъчното кръвообращение, предотвратява развитието на атеросклероза и подобрява състоянието при бронхиална астма, кашлица, възпалено гърло, грип. Благодарение на високото съдържание на калий, минерални соли, натрий, както и на микро- и макроелементи (желязо, цинк, йод, калций) пиперът е задължителен при анемия, понижен имунитет, ранна загуба на косата.
Ако имате високо кръвно - не ги яжте. Противопоказен е при хора с нарушения на сърдечния ритъм, язва на стомаха, за страдащите от гастрит, колит, заболявания на черния дроб, епилепсия.
Коментари