В последните седмици пазарите у нас предлагат огромно количество цитруси, които ни привличат с ярките си цветове и лъскавия си търговски вид. При пипане обаче те оцветяват ръцете и това кара много от потребителите да се притесняват за веществата, с които са обработени тези екзотични плодове.
Ето какво установи по въпроса и проверка на Георги Георгиев в Рубриката на Нова телевизия На своя страна.
Преди да се появят на пазара плодовете често преминават през така нареченото полиране с восъци, което е позволено от закона. Според специалисти от БАХБ въпросните восъци са безопасни за потребителите. Те обясняват още, че именно заради третирането с тях плодовете изглеждат по-ярки и привлекателни.
Оказва се обаче, че търговците си служат и с други техники, чрез които да придадат по-търговски вид на плодовете. Така например някои търговци обагрят с бои зелени портокали и мандарини, за да изглеждат зрели и да хванат по-високите цени в началото на сезона.
Никой няма право боядисва зелените плодове, за да изглеждат зрели, посочва Атанас Дробенов от БАБХ.
За да установи имали бои в цитрусите, екипът на Нова телевизия проверява в лаборатория няколко произволно избрани плодове от пазара. Резултатите показват, че в мандарините и портокалите не са намерени оцветители.
Междувременно става ясно, че през изминалата година в Европейския съюз са открити и спрени за разпространение цитруси от Аржентина, Италия, Турция и Южна Африка, при които е имало пестициди над нормата.
В България плодове и зеленчуци с високо съдържание на пестициди също са били спрени от отговорните органи.
Коментари