Морковите са познати и използвани още от дълбока древност. Те са едни от най-консумираните и употребявани в българската кулинария зеленчуци. Характеризират се с ценни вкусови, хранителни и лечебни свойства.
Изключително здравословни са и могат да се приготвят по различни начини – да се хапват самостоятелно, в салати, фрешове, под формата на морковена кремсупа или като съставка в много видове ястия.
В морковите се съдържат пектин, лецитин и солидни количества витамини - каротин (провитамин А), витамини B1, B2, РР, С. Богати са още на много ензими, терпени, етерични масла и минерални вещества - калий, калций, натрий, магнезий, фосфор, йод, желязо и микроелементите манган и мед. Могат да се похвалят и с наличието на ценни и незаменими аминокиселини в състава си.
Безспорно морковите са вкусни, питателни и полезни зеленчуци и колкото по-често ги хапваме, толкова по-добре за нас! Защото морковите блестят със завидни здравословни предимства. Ето кои са те!
Морковите повишават имунитета
Морковите са чудесен източник на редица необходими за укрепване на организма витамини и минерали. Те стимулират имунната система и увеличават защитните ни сили срещу различни видове болести и инфекции.
Морковите са полезни за зрението
Морковите са изключително полезни за зрението, тъй като са богати на ценния бета каротин, който щом попадне в организма се трансформира във витамин А. От своя страна, този витамин се грижи за цялостното здраве на очите. Неговият дефицит в човешкия организъм може да повлияе негативно върху способността ни да виждаме, увреждайки фоторецепторите.
Морковите предпазват от ракови и сърдечно-съдови заболявания
Някои проучвания свързват консумацията на моркови с намаляване риска от развитие на някои видове рак - на белия дроб, на дебелото черво и на гърдата. Специалисти твърдят, че в състава на оранжевия зеленчук участва важно противораково съединение, наречено фалкаринол. Именно затова морковите се препоръчват за профилактика и дори по време на лечение на този вид коварно заболяване.
В допълнение към това благодарение на високото ниво на каротеноиди в морковите те са полезни и при превенция на сърдечно-съдови заболявания.
Подобряват работата на храносмилателната система
Полезните фибри, съдържащи се в морковите, се грижат за цялостното здраве на храносмилателната система, като подпомагат работата на червата и улесняват преминаването на храна през тях.
Морковите помагат за по-добро дентално здраве
Морковите са богати на минерали, които са изключително важни за здравето на зъбите, а именно калций, магнезий, фосфор и желязо. Освен това при консумацията на хрупкавия зеленчук производството на слюнка в устата се увеличава. Слюнката предотвратява натрупването на вредни бактерии, които са основни причинители на различни дентални проблеми. Това значително намалява риска от развитие на кариеси, загуба на зъби и заболяване на венците.
Морковите се грижат за здравето и добрия вид на кожата
Морковите подхранват, защитават и възстановяват кожата. Тяхната редовната консумация може да я предпази от нежелани петна, сухота, бръчки, пъпки и други кожни проблеми. Благотворното действие, което те оказват върху най-големия човешки орган, се дължи на Витамин А и антиоксидантите, на които са богати вкусните зеленчуци.
Коментари