Девесилът, известен още като лющян, селим, смел, е многогодишно растение е от семейство Сенникоцветни като магданоза и моркова. За негова родина се смята Западна Азия.
Девесилът се използва основно в кулинарията, но той притежава и редица лечебни качества, дължащи се на неговия химичен състав. Растението съдържа етерични масла, минерали, витамини и калиеви соли.
Девесилът успешно се бори с мигрена, има положителен ефект върху централната нервна система, подобрява чревната перисталтика.
Листата му действат противовъзпалително върху рани и язви.
Може успешно да се използва при запек и проблеми с уринирането.
Успешно се прилага в козметиката. Билката е добро решение при чуплива коса и косопад.
Разбира се най-голямо приложение девесилът намира в кухнята. Девесил върви на печени и задушени зеленчуци, на рибни ястия, агнешко, ориз. С него се овкусяват салати, пюрета, яхнии и супи.
Девесилът е противопоказен при бременност и заболявания на пикочните пътища, както и хронична бъбречна недостатъчност.
Трябва да се внимава с консумацията му при хора, страдащи от хемороиди, защото увеличава притока на кръв в областта на таза.
Коментари