Собринова киселина Е200
В етикетите на храните често се вижда отметката Е 200. Тя е за обозначаване на сорбиновата киселина, която намира широко приложение в хранителната индустрия.
Какво представлява хранителната добавка Е 200?
E200, известна още като сорбинова киселина, е хранителна добавка, широко използвана в различни индустрии. Приложенията му варират от консервиране на храни и използване в хранителни добавки до широкомащабни промишлени приложения.
Описание на сорбинова киселина
E200, сорбинова киселина, има химична формула CH3(CH)₄CO₂H. Тя е водоразтворима и естествено се намира в плодовете на храста Sorbus aucupari, откъдето произлиза нейното име.
Сорбиновата киселина изглежда като бял до бледо жълт кристален прах. Той е добър консервант, особено срещу плесени и дрожди, но не е ефективен срещу бактерии. Има оптимална активност при pH под 6, 5, с което се отбелязват кисели и слабо кисели продукти.
Препоръчителната дневна доза
E200 е общопризната като безопасна от Администрацията по храните и лекарствата, когато се използва в съответствие с добрите производствени практики. Въпреки това, прекомерният прием на сорбинова киселина може да доведе до стомашно-чревен дискомфорт, включително диария и стомашни спазми.
Важно е придържането към препоръчителната дневна доза, за да се избегнат неблагоприятни ефекти.
Европейският орган за безопасност на храните е определил максимална дневна доза от 25 милиграма на килограм телесно тегло.
Приложение на консерванта
Сорбиновата киселина, която е ненаситена мастна киселина с шест въглерода, е естествено срещащ се консервант, който се използва по-малко в храната в сравнение с неговата алтернатива калиева сол, известна като калиев сорбат (E202) поради слабата си разтворимост във вода. Тази съставка може да се използва в храни с ниско съдържание на вода, като печива, сирене, сушени плодове, месо и мазни среди.
Обикновено се използва за инхибиране на растежа на плесени (също образуващи микотоксини), дрожди и някои бактерии. Европейският номер на хранителна добавка е E200.
Сорбиновата киселина и калиевият сорбат са се превърнали в основните консерванти в хранителното приложение поради добрата си антимикробна активност и ефективност в диапазона на слабо киселинно рН и тяхната безопасност спрямо бензоената киселина и натриевия бензоат.
Най-вече сорбиновата киселина предпазва храната от разваляне на дрожди и плесени и обикновено се добавя с употреба от 0, 025 процента до 0, 10 процента.
Натриев сорбат и калциев сорбат

Трябва да се направи съпоставка на сорбиновата киселина с други два сорбата, натриев сорбат и калциев сорбат, които не се използват като хранителни добавки в Европа. В други страни обаче те са разрешени, например в САЩ.
Натриевият сорбат (преди това известен като E201) не е одобрена хранителна добавка в ЕС поради неговата генотоксичност.
Калциевият сорбат (по-рано известен като E203) вече не е разрешено да се използва в Европейския съюз от януари 2018 година, тъй като безопасността му не е сигурна поради липса на данни, като данни за генотоксичност. Поради това тази съставка беше заличена в списъка на хранителните добавки.
Как се прави сорбинова киселина
В естествено състояние сорбинова киселина може да се намери в ягодоплодни видове като планинска пепел, офика и магнолия.
Тя се синтезира в търговската мрежа от кондензацията между кетен и кротоналдехид, вместо да се извлича от горски плодове. Производственият процес е същия като при производството на калиев сорбат.
Как сорбиновата киселина действа като консервант
Бактериостатичният или бактерицидният механизъм на сорбиновата киселина е същият като този на калиевия сорбат. Когато се добави към вода, калиевият сорбат се разпада на сорбинова киселина и калиеви йони. Това е сорбиновата киселина, която е активна като антимикробен консервант.
Подобно на бензоената киселина, сорбиновата киселина е липидоразтворима слаба киселина, която навлиза в клетката на микроба през клетъчната мембрана, след това се натрупва и накрая влияе върху вътрешното PH на микроба. В крайна сметка нарушава неговите транспортни функции и метаболитна активност и води до смъртта на микроба.
Начини на използване на сорбинова киселина
Сорбиновата киселина може да се добави в храната по няколко метода:
- директно използване - под формата на прах, като се
пръска върху повърхността на храната;
- потапяне на храни в разтвори на сорбат за получаване на определени концентрации;
- опаковъчни материали;
- козметика.
Сорбиновата киселина може също да се използва като консервант в козметиката и продуктите за лична хигиена за инхибиране на растежа на дрожди и плесени.
Безопасност на сорбиновата киселина
Най-често се задава въпросът безопасна ли е сорбиновата киселина. Отговорът е положителен. Тя е одобрена като безопасна съставка от Американската администрация по храните и лекарствата и Европейския орган за безопасност на храните, както и от съвместния експертен комитет на Световната здравна организация по хранителните добавки.
В кои храни се използва Е200

- Сирена и продукти, свързани със сирене, в количества 0, 2 процента;
- сирена и продукти, свързани със сирене, използвана самостоятелно или в комбинация с калиев или натриев сорбат в количества 0, 3 процента;
- плодови желета, преси и конфитюри в количества 0, 1 процент;
- концентриран портокалов сок в количества 0, 2 процента;
- Маргарин в количества 0, 1 процент, ако се ползва самостоятелно, или 0, 2 процента в комбинация с други консерванти;
- В сушени меса и колбаси;
- В храни за домашни любимци.
Възможни нежелани реакции на сорбиновата киселина
Въпреки че сорбиновата киселина е одобрена за безопасна от всички агенции по храните, може да има някои леки възможни странични ефекти, като симптоми на алергия при дразнене на кожата или скалпа или дерматит от продукти за грижа за кожата. Може да се появят храносмилателни проблеми като диария. Този продукт почти не е токсичен и не е свързан с рак.
Симптоми на алергия може да се наблюдават като дразнене на кожата и очите, при някои хора, които са чувствителни към сорбинова киселина, особено от козметика и лични продукти.
Отрицателно въздействие на Е200 е, че унищожава витамин В12 в организма и това трябва да се вземе предвид при нейното използване.
Важни факти за сорбиновата киселина
Сорбиновата киселина е естествен продукт, ако идва от плодовете, но повечето сорбинова киселина на пазара е синтетична, тъй като е направена при химическо производство.
Сорбиновата киселина е веган продукт и е произведена без използване на животински вещества или продукти от животински произход. Така че може да се използва в храната за вегетарианци.
Някои хора може да сбъркат двете различни категории - сорбинова и аскорбинова киселина. Те са различни категории хранителни добавки, сорбиновата киселина е консервант, докато аскорбиновата киселина (витамин С) е антиоксидант, а също и добавка на витамин С.
Вижте кои са шестте най-чести консерванта, които попадат в чинията ви. Нека се опитаме да ви научим как да намалите приема на опасни консерванти.
Коментари