Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Приемате тези 6 консерванта, без дори да си давате сметка

Приемате тези 6 консерванта, без дори да си давате сметка

Приемате тези 6 консерванта, без дори да си давате сметка

Един от основните компоненти на здравословния начин на живот е чистата храна. Много хора смятат, че ограничавайки т.нар. джънк фуд и преработените хранителни продукти, спират да приемат каквито и да било „отрови” в организма си.

Оказва се обаче, че в някои от храните дори не предполагаме колко консерванти се съдържат. Вероятно един от най-известните примери за консервант е солта, а едва ли си представяте някоя вкусна храна, без да е посолена. Разбира се, отровата се крие в дозата. Солта може да бъде много полезна за човешкия организъм, но не и ако прекалявате с нея.

В много други хранителни добавки се съдържат консерванти, а ние дори не осъзнаваме. Ето кои са те:

№1 Сорбати

В сиренето се съдържат консервантите сорбати

Обичате ли да пиете портокалов сок или пък да ядете сирене? А може би предпочитате спагети, кисело мляко, кисели краставички, сладолед, сушени меса или печени продукти? Във всички тях се съдържат консервантите от групата сорбати. В това число попадат сорбиновата киселина и нейните соли – натриеви, калиеви или калциеви.

Сорбатите са консерванти, които се използват, за да се предотврати растежът на мухъл. При чувствителните хора сорбатите предизвикват тежки алергични реакции. Ето защо е забранено да се дават на кърмачета.

Страничните ефекти от приема на сорбати са силно главоболие, мигрена, кожни раздразнения, астма или хиперактивност.

№2 Пропионати

В тестените изделия като хляб, кифли, банички, дори галета ще намерите т.нар. консервант на хляба. Това е калцевият пропионат (282), които се произвежда от пропиновата киселина. Този консервант се добавя към тестените изделия, за да се предотврати развитието на плесени и други бактерии.

За съжаление обаче пропионатите имат странични ефекти при по-чувствителните хора. Сред тях са трудно съсредоточаване и липса на концентрация.

№3 Бензолати

Във мехлемите се съдържат консерванти

Комбинацията от натриевия бензоат с витамин С образува бензен. Това е канцероген, който доказано води до образуването на много от видовете ракови заболявания. Макар че са едни от най-старите консерванти, бензолатите водят до сериозни странични ефекти. Забранено е да давате храна, съдържаща този консервант, на кърмачета, защото причиняват астма. При други хора страничните ефекти от бензолатите са главоболие, хиперактивност, стомашни разстройства или кожни раздразнения.

Бензолати се съдържат в безалкохолните напитки, портокаловия сок, сосовете и различните топинги. Но не само – тази група консерванти ще намерите в сиренето и киселото мляко, както и в някои лекарства против кашлица или други мехлеми.

№4 BHA и BHT

Бутилираният хидроксианизол – ВНА и бутилираният хидрокситолуен – BHT са широко използвани консерванти в хранителната индустрия. Те се извеждат от петролни антиоксиданти, а приложението им е най-често при различните мазнини и масла, тъй като предотвратяват гранясването им.

Дали са безопасни за консумация, от години текат усилени дискусии. В Обединеното кралство, например, ВНА е забранен за употреба в инстантни храни. Доказано е, че топлоустойчивата добавка ВНА, която се среща при печените продукти, е канцерогенна. Въпреки това в много части от Европа и Япония този консервант продължава да се използва.

ВНА ще срещнете в маргарините, растителните масла и маслиновите масла. Но не само – този консервант се намира в много торти, бисквити, сладкиши, бонбони, дъвки. Доказано е, че ВНА има в замразените картофи за пържене, както и в други замразени продукти, в млякото на прах, в някои зърнени храни, дори и в хляба.

Замразените картофи съдържат консервантa BHA

Страничните ефекти, които може да наблюдавате след прекомерен прием на тези консерванти, са стомашно неразположение, промени в настроението (вкл. безсъние или депресия), агресия, хиперактивност. При много хора се стига до кожни проблеми (копривна треска, обриви, дерматит, екземи) или астма.

№5 Нитрити и нитрати

Това са вероятно най-известните скрити консерванти в храните. Свикнали сме да чуваме за тях и много от нас ги смятат за нещо напълно естествено. Все пак имайте предвид, че те могат до доведат до сериозни здравословни проблеми, сред които рак на стомаха или на червата, главоболие, раздразнени черва, рецидивиращи инфекции.

Нитрати се съдържат в много хранителни стоки като шунка и колбаси. Те се използват, за да удължат срока им на годност. Освен това предотвратяват появата на бактерии и запазват цвета на продуктите.

№6 Сулфити

В сушените плодове има много консерванти

Това е най-често срещаният консервант. Ще го намерите в сушените плодове (кайсии, стафиди и др.), в колбасите и деликатесите, плодовите сокове, преработените зеленчуци, печените продукти, сосовете и хамбургерите.

За да се удължи срокът на годност на продукта и за да бъде предпазена храната от бактерии, се използват серният диоксид и синтетичната му форма. При плодовете сулфитите се използват, за да бъде запазен цветът им.

Те обаче имат някои вреди за човешкия организъм. Сулфитите водят до астма, кожни обриви и екземи, главоболие, нарушения в поведението.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest