Съвсем наскоро ООН изнесе доклад, който разкри ужасяващите размери на разхищението на хранителни продукти. По данни на организацията развитите страни изхвърлят 222 милиона тона храна годишно, докато другата половина на света се бори с глада.
Храната, която отива на боклука, е вследствие на свръхпроизводство и невъзможност да бъде съхранена за по-дълго време.
Скандинавският изследователки институт е разработил нов метод за консервиране на храни, който има потенциала да помогне за разрешаването на проблема с хранителните отпадъци и по-дългото запазване на продуктите.
Технологията, които скандинавските учени са разработили, е известна под термина суперохлаждане. Благодарение на нея органична сьомга се е запазила невероятно свежа за цял месец, при това без въобще да се използват никакви консерванти и минерали при съхранението ѝ.
В какво всъщност се състои суперохлаждането – месото на рибата се охлажда шоково до -2 градуса по Целзий. Така то се съхранява при температура по-ниска от тази на обикновения хладилник, но доста по-висока от тази на фризер.
При -2.5 градуса рибата е суперохладена, но в никакъв случай не е замразена. По този начин запазва качествата си и най-вече свежестта си, като след това няма вкус на размразена храна.
Методът на суперохлаждане има и други предимства освен факта, че месото не се третира с никакви химикали.
Учените се надяват с масовото въвеждане на метода на суперохлаждането количеството храна, които се изхвърля в световен план, да намалее драстично.
Прилагането на новата техника ще доведе и до намаляване на вредните емисии от въглероден диоксид.
Така вместо храната да се транспортира в кутии, пълни с до 30 процента лед, при рибите, охладени по новата технология, ледът в самата нея ще е напълно достатъчен, за да я запази свежа.
Методът има и друга икономическа полза – съхранената по този начин риба тежи значително по-малко от тези, които се съхраняват в лед.
По тази причина и транспортните средства ще изразходват доста по-малко гориво, защото ще транспортират по-лек товар.
Коментари