Баластни вещества или влакната са вещества, които помагат на нашите черва да функционират оптимално, като допринасят за редовното освобождаване от токсини.
Според специалистите, когато ви липсват баластни вещества в диетата ви, може да страдате от запек, дивертикулит и хемороиди. Дивертикулитът причинява възпаление на дебелото черво и се задълбочава от липсата на влакнести храни.
Хемороидите са вътрешни или външни възпалени вени, причинени от прекомерно напрягане на червата в дадени моменти. Те могат да бъдат свързани с липсата на храни, богати на фибри т.е. баластни вещества. Добавянето на баластни вещества във вашата диета ще ви помогне да поддържате по-здрави червата и да повишите цялостното си здраве.
Баластни вещества е термин, който се използва, за да опише фибрите, основната хранителна съставка за червата и здравето на храносмилателната система. Те се състоят от храни, които са на растителна основа. Според експертите фибрите минават през стомаха, тънките черва и дебелото черво относително хаотично. Двата вида на баластни вещества, необходими за здравето на храносмилателната система са разтворимите и неразтворимите фибри.
Разтворимите фибри
Разтворимите фибри се разтварят във вода и може да се намерят в много плодове, зърнени храни и бобови култури. Разтворимите фибри може да помогнат за предотвратяване на преяждането, сърдечните болести, като и за понижаване на холестерол. Съответно, въз основа на констатациите храните, които са с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри, т.е. баластни вещества, са полезни за цялостното здраве на хората.
Според Американската асоциация за сърдечни заболявания овесът е с по-високо съдържание на разтворими фибри, отколкото другите зърнени култури, поради което се препоръчва за консумация и намаляване на риска от преяждане. Асоциацията препоръчва да се ядат ябълки, грах, цитрусови плодове, боб, ягоди, овесена каша, псилиум и ориз, за да увеличите приема на баластни вещества.
Неразтворими фибри
Баластните вещества под формата на неразтворими фибри може да ви накарат да се почувствате заситени по-бързо, така че е по-малко вероятно да преяждате, ако ги консумирате. Това може да доведе до намаляване на риска от затлъстяване и да допринесе за оптималното здраве на сърдечно-съдовата система.
Тъй като неразтворимите фибри увеличават изчистването на организма, те може да се ползват за облекчаване на запека, като помагат на храните, да се движат по-лесно през червата. Храни като пшенични трици, брюкселско зеле, зеле, карфиол, ядки и повечето зърна и пълнозърнести пшенични хлябове съдържат високи нива на неразтворими фибри.
Препоръки
Диетичните насоки на специалистите препоръчват яденето 14 г фибри на всеки 1000 консумирани калории. Опитайте се да добавите ядки в салата или да ядете сурови зеленчуци през целия ден, за да увеличите приема на фибри. Зеленчуковите и плодовите сокове съдържат фибри, но внимавайте за добавена захар и натрий, добавени към някои от тези напитки.
Диетолозите препоръчват да се ядат по 6-8 порции зърно, плодове и зеленчуци дневно за здравето на стомаха и червата. Приемът на фибри трябва да попада в границите на 25-35 г дневно в рамките на една здравословна диета.
Етикетирането на храни може да бъде в противоречие с това, което те действително съдържат. Храните за по-нисък холестерол трябва да съдържа най-малко 0.6 грама разтворими фибри, според Държавния университет в Колорадо. Яденето на сурови плодове и зеленчуци и избягване на преработени храни ще ви помогне да сте сигурни, че получавате препоръчваните количества баластни вещества в диетата си и не по-маловажното, че няма да преядете.
Коментари