Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Колко да ядем, за да сме сити, без да преяждаме

Колко да ядем, за да сме сити, без да преяждаме

AdminAdmin
Администратор
9484
Хранене

Сред основните правила за здравословен начин на живот е опазването от преяждане. За да изпълним това изискване е необходимо да приложим в ежедневието си следната максима: „Трябва да ставаме от масата с леко чувство на глад“.

С други думи е абсолютно противопоказно да се тъпчем лакомо, докато не почувстваме пълна ситост.

Усещането за ситост може да бъде истинско или лъжливо.

Истинското зависи от нивото на захарта в кръвта. Сигурно и вие след взимането на 2-3 бучки захар сте се чувствали за дълго време заситени, което е напълно реално усещане. Вследствие на това работоспособността и концентрацията се повишават.

Това е така, защото изяждайки захарчетата, вие сте повишили нивото на захарта до онова, което е необходимо на клетките, за да функционират пълноценно.

Фалшивото чувство за ситост зависи от степента на разширение на стомаха. В неговата стена се намират нервни окончания, наречени барорецептори, които реагират на разтягане.

Когато разтягането достигне определени предели, дейността на храносмилателните жлези се блокира и апетитът изчезва.

За да настъпи истинско чувство за насищане, е необходимо да мине известно време – храната да се разгради, да се всмуче захарта в кръвта.

Това става 20-30 минути след завършване на храненето. Ето защо дори и да сте станали от масата с леко чувство на глад и с мисълта, че бихте могли да похапнете още нещо, след 20-30 минути това чувство изчезва.

Същевременно количеството на изядената храна няма да бъде прекалено и няма да се отрази нито на трудоспособността, нито на здравето.

Ако се ориентирате от степента на разширяване на стомаха, ще ставате от масата с претоварена храносмилателна система.

Ненужно изобилната храна въздейства неблагоприятно както върху органите на храносмилането, така и върху обмяната на вещества в организма като цяло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest