Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кога и какво сирене да даваме на бебето

Кога и какво сирене да даваме на бебето

Кога и какво сирене да даваме на бебето

Млечните продукти са основна хранителна група, но въвеждането им в храненето на бебето трябва да се извърши бавно и постепенно, защото те се смятат за хранителен алерген. Въпросите около въвеждането на един от млечните продукти - сиренето, изисква информация за основните положения около тази млечна храна.

Кога трябва да се захрани бебето със сирене

При нормално развитие на бебето след навършване на 6 месеца в менюто може да се включат млечни храни. Обикновено майките у нас между 7 и 8 месеца започват с млечни храни, като първите от тях са извара и обезмаслено сирене. Сиренето се въвежда по правилата за алергени.

Защо да се предложи сирене на бебето

При липса на алергия към млечни продукти те са необходимост, осигуряваща разнообразно и балансирано меню. Тези храни имат висока хранителна стойност, в единица калории се съдържат ценни нутриенти, необходими за растежа на детето.

Какво получава организмът на детето от сиренето

- Енергия;

- Мазнини;

- Протеини;

- Витамин В12;

- Цинк, фосфор и йод, които са ключови минерали, трудни за набавяне при липса на млечни продукти.

За бебетата и децата под 2 години е нужно да се дават пълномаслени сирена. Обезмаслените продукти и техните растителни алтернативи не са добра идея за най-малката възрастова група, защото не могат да дадат нужните хранителни вещества.

Дали всички видове сирена обаче са подходящи за бебето

Кога и какво сирене да даваме на бебето

Голям брой сирена не са подходящи за бебета въпреки безспорните си хранителни качества. Такива са:

- Сирената с плесен, като синьо сирене, бри, камамбер и козе сирене с кора от плесен;

- Рокфор и Горгонзола не са подходящи заради риска от бактерията листерия;

- Сирената от непастьоризирано мляко също трябва да се избягват заради риска от бактерии. Всяко от тези сирена може да се превърне в безопасно, ако премине термична обработка при температура над 100 °C.

Проблемът със солта в сирената

Солта е едно от основните опасения на родителите при даване на сирене на бебето и малкото дете под 2 години. Наистина сиренето съдържа сол в по-големи количества. Затова кравето сирене задължително се обезсолява, като се остави да кисне във вода за едно денонощие.

Друго подходящо сирене за бебетата е чедър, но не по-голямо количество от 1-2 лъжици настъргано сирене, добавено към варения картоф. Други безсолни сирена са крема и моцарела.

Дневни норми сирене за бебето

Започва се с 5-10 г дневно и постепенно се увеличава количеството до 30 грама на ден. Може да се предложи в попарата, в зеленчуковото пюре или в кускуса, върху палачинките или в кремсупата.

Сирене може да добавите в различни рецепти за:

- бебешки пюрета;

- бебешки супи;

- бебешки бисквити.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest