Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Яжте повече влакинини, за да не огладнявате често

Яжте повече влакинини, за да не огладнявате често

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Влакнини
Кана с преса за кафе и чай  600 мл
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
18.00 лв.

Влакнините или фибрите, са нормална съставка на продуктите от растителен произход. Те са съединения с различен състав и произход и могат да бъдат само растителни. Могат да се открият във всички храни, съдържащи в себе си растителни материи, които изграждат клетъчните стени на определени растения. Влакнините са сред най-важните елементи в балансираното и здравословно хранене. Най-богатите на влакнини храни са зърнените.

Хранителните влакнини са устойчиви на действието на храносмилателните ензими в червата на човешкия организъм. Съставени са основно от полизахариди, между които се отличават целулозата, пектинът и гумата.

Попадайки в храносмилателната система, влакнините регулират функцията на червата. Тази им функция се дължи основно на влакнините от зърнен произходи - триците и семената. Освен това растителните влакнини задържат вода в храносмилателния апарат и благоприятстват преминаването на храната. Тази функция имат влакнините, произхождащи от плодове, зеленчуци и бобови култури.

Ефектът на влакнините върху храносмилателния тракт и цялостното здраве са повече от впечатляващи. Те варират от подобряване функцията на червата до предпазване от тежки заболявания на храносмилателния тракт, както и регулиране на обмяната на веществата и контролирането на холестерола.

Приемът им доказано удължава интервалите между отделните хранения, защото пълнят стомаха и засищат глада. Диетолозите и специалистите по хранене в цял свят горещо ги препоръчват.

Пълнозърнест хляб

Освен всичко друго ястията с храни, богати на влакнини, са по-нискокалорични, тъй като в тях се съдържат минимални нива мазнини и захари. Те действат очистващо, като изхвърлят от организма всички токсични елементи. Освен това в подобни храни се съдържат киселини, които предпазват от различни чревни заболявания и помагат за контрола над лошия холестерол.

Несмилаемите влакнини се намират в най-големи количества в истинските пълнозърнести продукти. Овесът, ечемикът, бобовите растения, плодовете и повечето зеленчуци са изключително богати на тези ползотворни агенти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest