Влакнините или фибрите, са нормална съставка на продуктите от растителен произход. Те са съединения с различен състав и произход и могат да бъдат само растителни. Могат да се открият във всички храни, съдържащи в себе си растителни материи, които изграждат клетъчните стени на определени растения. Влакнините са сред най-важните елементи в балансираното и здравословно хранене. Най-богатите на влакнини храни са зърнените.
Хранителните влакнини са устойчиви на действието на храносмилателните ензими в червата на човешкия организъм. Съставени са основно от полизахариди, между които се отличават целулозата, пектинът и гумата.
Попадайки в храносмилателната система, влакнините регулират функцията на червата. Тази им функция се дължи основно на влакнините от зърнен произходи - триците и семената. Освен това растителните влакнини задържат вода в храносмилателния апарат и благоприятстват преминаването на храната. Тази функция имат влакнините, произхождащи от плодове, зеленчуци и бобови култури.
Ефектът на влакнините върху храносмилателния тракт и цялостното здраве са повече от впечатляващи. Те варират от подобряване функцията на червата до предпазване от тежки заболявания на храносмилателния тракт, както и регулиране на обмяната на веществата и контролирането на холестерола.
Приемът им доказано удължава интервалите между отделните хранения, защото пълнят стомаха и засищат глада. Диетолозите и специалистите по хранене в цял свят горещо ги препоръчват.
Освен всичко друго ястията с храни, богати на влакнини, са по-нискокалорични, тъй като в тях се съдържат минимални нива мазнини и захари. Те действат очистващо, като изхвърлят от организма всички токсични елементи. Освен това в подобни храни се съдържат киселини, които предпазват от различни чревни заболявания и помагат за контрола над лошия холестерол.
Несмилаемите влакнини се намират в най-големи количества в истинските пълнозърнести продукти. Овесът, ечемикът, бобовите растения, плодовете и повечето зеленчуци са изключително богати на тези ползотворни агенти.
Коментари