Консерванти и Е-та

Консерванти и Е-та

Консервантите с информация за тях и тяхното приложение. Видове консерванти и Е-та . Вреда от консервантите.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Стеаринова киселина (Октадеканова)Стеаринова киселина (Октадеканова)
25 Февр.
Стеариновата киселина е позната и с името октадеканова. Какво представлява тази съставка и кое я правили приложима в толкова разнопосочни области на бита? Същност, структура и получаване на стеаринова киселина
СорбитолСорбитол
03 Дек.
Сорбитолът се явява хранителна добавка, причисляваща се към стабилизаторите. Срещаме сорбитол в доста сладкарски изделия и хранителни стоки, предлагани в търговските вериги.
НишадърНишадър
18 Окт.
Нишадър или амониев хлорид /NH4Cl/ в чистата си форма представлява бял кристален прах без мирис и с неприятен парлив, горчиво-солен вкус. Ползи от нишадър. Народна медицина с нишадър
ЕритритолЕритритол
30 Август
Еритритол е бял кристален захарен алкохол, който много прилича на кристалната захар. Еритритол се употребява като нейна алтернатива.
Ксантанова гумаКсантанова гума
16 Март
За първи път ксантанова гума е получена в САЩ в средата на ХХ век. Ксантанова гума - ползи, приложение и безопасност. Съвместимост на ксантановата гума с други добавки.
Гума ГуарГума Гуар
08 Март
Е412 е добавката гума гуар. Гуаровата гума забавя кристализацията на леда и затова се използва при направата на сладолед, както и в десертни кремове. Как се добива гума гуар и вредна ли е?
Калиев Сорбат (Е202)Калиев Сорбат (Е202)
08 Февр.
Какво представлява калиевият сорбат с код Е202 и какво трябва да знаем за него. Когато използваме калиев сорбат или къде на опаковката на стоките, които потребяваме, го откриваме.
ЖелатинЖелатин
03 Февр.
1
Желатинът е вещество с животински произход и представлява прост белтък. Желатин се използва за сладкиши, кремове, бульони и др. Желатинът помага при коксартроза, но не е препоръчителен при запек.
Амонячна СодаАмонячна Сода
03 Февр.
1
Амонячната сода, позната още като амониев карбонат представлява розови, бели, сиви или безцветни кристали, които отделят добре изразен мирис на амоняк. Амонячната сода се получава по синтетичен път.
Натриев бензоатНатриев бензоат
15 Дек.
1
Въпреки че производителите на храни разчитат доста на натриевия бензоат, учените разкриват и неговите отрицателни черти. Е211 се свързва не само с алергични реакции, но и с ракови заболявания.
Неохесперидин дихидрохалконНеохесперидин дихидрохалкон
16 Март
Неохесперидин дихидрохалкон /Neohesperidin dihydrochalcone/ е съединение, извлечено от цитруси, което се ползва за подсладител. Учените все още изучават Неохесперидин дихидрохалкон. Подсладителят е известен и като цитроза, неохесперидин, NHDC
Агар-агарАгар-агар
20 Февр.
3
Агар агар или само агар представлява желиращ агент – полизарид, който се добива от няколко вида червени водорасли. Агар агар има силни желиращи свойства. Агар агар е познат и като Е406.