Стеариновата киселина е позната и с името октадеканова. Какво представлява тази съставка и кое я правили приложима в толкова разнопосочни области на бита? Същност, структура и получаване на стеаринова киселина
Сорбитолът се явява хранителна добавка, причисляваща се към стабилизаторите. Срещаме сорбитол в доста сладкарски изделия и хранителни стоки, предлагани в търговските вериги.
Нишадър или амониев хлорид /NH4Cl/ в чистата си форма представлява бял кристален прах без мирис и с неприятен парлив, горчиво-солен вкус. Ползи от нишадър. Народна медицина с нишадър
За първи път ксантанова гума е получена в САЩ в средата на ХХ век. Ксантанова гума - ползи, приложение и безопасност. Съвместимост на ксантановата гума с други добавки.
Е412 е добавката гума гуар. Гуаровата гума забавя кристализацията на леда и затова се използва при направата на сладолед, както и в десертни кремове. Как се добива гума гуар и вредна ли е?
Какво представлява калиевият сорбат с код Е202 и какво трябва да знаем за него. Когато използваме калиев сорбат или къде на опаковката на стоките, които потребяваме, го откриваме.
Желатинът е вещество с животински произход и представлява прост белтък. Желатин се използва за сладкиши, кремове, бульони и др. Желатинът помага при коксартроза, но не е препоръчителен при запек.
Амонячната сода, позната още като амониев карбонат представлява розови, бели, сиви или безцветни кристали, които отделят добре изразен мирис на амоняк. Амонячната сода се получава по синтетичен път.
Въпреки че производителите на храни разчитат доста на натриевия бензоат, учените разкриват и неговите отрицателни черти. Е211 се свързва не само с алергични реакции, но и с ракови заболявания.
Неохесперидин дихидрохалкон /Neohesperidin dihydrochalcone/ е съединение, извлечено от цитруси, което се ползва за подсладител. Учените все още изучават Неохесперидин дихидрохалкон. Подсладителят е известен и като цитроза, неохесперидин, NHDC
Агар агар или само агар представлява желиращ агент – полизарид, който се добива от няколко вида червени водорасли. Агар агар има силни желиращи свойства. Агар агар е познат и като Е406.
Сорбитолът е хранителна добавка, отнасяща се към стабилизаторите, добавяни в хранителните продукти за запазването на вискозитета и консистенцията им. Сорбитолът е познат като Е420. Вреди от сорбитол.