Бутилоксианизол

Бутилоксианизол

Обичайно е органичните реагенти да се класифицират според тяхната структура, аналитични свойства, област на приложение и наличните вещества. По правило това са сложни съединения или смеси и разтвори на вещества, които действат като разтворители, индикатори или реагенти.

Един от често срещаните реагенти е бутилоксианизолът. Той е хранителна добавка, антиоксидант, използван в хранително-вкусовата промишленост за забавяне на окисляването на животински топени мазнини. Бутилоксианизолът предпазва мазнините и маслата от гранясване. Слага се не само в осоления бекон, но и в дъвките, чипсовете, маслото и други хранителни продукти.

Бутилоксианизолът е нестабилен, попадайки в организма, и тъй като се абсорбира в стомашно-чревния тракт, при подаване в количества 100-500 пъти повече от допустимото ниво на мазнини, може да се складира в мастните депа. Има доказателства, че в човешкото тяло той участва в метаболитните процеси, но не може да се твърди със сигурност за вреди в тази посока.

По отношение на токсикологичните изследвания нещата не стоят така. Поради нестабилността му бутилоксианизолът може да се превърне в друго вещество, което пък води до патологични промени в тъканите и поява на тумори. Лошата новина е, че веществото се повишава при взаимодействие с други фенолни антиоксиданти.

Въз основа на множество проучвания е установено, че дневната доза, която не предизвиква токсичен ефект, е 0.5 % бутилоксианизол към общото количество храна, което е еквивалентно на 250 милиграма на килограм телесно тегло.

Експертите по хранителни добавки след редица експерименти са установили, че допустим е дневният прием на бутилоксианизол на ниво от 0-0.5 милиграма на килограм телесно тегло, но подчертавайки необходимостта от още проучвания върху репродуктивните функции на тялото.

Бутилоксианизол в чипса

Хранителната добавка е сред разрешените за добавяне към мазнини от животински произход, които са предназначени за дългосрочно съхранение, което означава над 3 месеца в количество не повече от 200 милиграма на килограм.

Разрешено е да се използва само един вид антиоксидант. Ако има и други, те трябва да бъдат взети под внимание.

Необходимо е да се четат етикетите внимателно и да се провери количеството използвана хранителна добавка бутилоксианизил, когато е налична.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати