Gotvach.bg»Статии»Консерванти и Е-та»Неохесперидин дихидрохалкон

Неохесперидин дихидрохалкон

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Неохесперидин дихидрохалкон

Неохесперидин дихидрохалкон /Neohesperidin dihydrochalcone/ представлява съединение, извлечено от цитруси, което се ползва за подсладител. То се среща и под други названия, сред които neohesperidin DC, цитроза, неохесперидин или просто NHDC. Съединението се ползва и като хранителна добавка, известна като Е959. Тя бързо се абсорбира от човешкия организъм.

Само по себе си веществото представлява бял прах, без мирис, който има изразен сладък вкус. При консумация оставя леко ментово усещане. Тази хранителна добавка е в пъти по-сладка от захарозата. Неохесперидин дихидрохалкон има много стабилни физически свойства. Точката на кипене на веществото варира между 152 и 154 градуса.

То може да се съхранява под формата на разтвори, прахове и хранителни продукти. Съединението добре се разтваря в гореща вода. Има средна степен на разтворимост в хладка вода. Не се разтваря в мастни разтворители.

В природата неохесперидин дихидрохалкон се среща във вещество, което влиза в състава на грейпфрута. Въпреки че първоизточникът му представлява естествен продукт обаче, не във всички страни NHDC се смята за напълно безвреден естествен подсладител.

История на неохесперидин дихидрохалкон

Както повечето велики открития, така и подсладителят неохесперидин дихидрохалкон е открит случайно. Действието се развива през шестдесетте години на миналия век в САЩ. Тогава учени опитват да намалят горчивината на сока от грейпфурт. Горчивият флавоноид, който присъства в състава на този цитрус, се нарича неохесперидин.

След като изследователите хидрогенират неохесперидина се образува съединението неохесперидин дихидрохалкон, което се отличава със сладък вкус. Това става предпоставка то да започне да се употребява като захарозаместител.

Така в края на миналия век Европейският съюз одобрява Е959 като подсладител. Американската администрация за контрол върху храните и лекарствата обаче още не е одобрила това вещество.

Употреба на неохесперидин дихидрохалкон

Неохесперидин дихидрохалкон се употребява най-вече в хранителната промишленост в качеството си на подсладител, както и като средство за подчертаване на определен вкус. Много често този подсладител се комбинира с други такива, сред които аспартам, сукралоза и калиев ацесулфам.

Като хранителна добавка Е959 присъства в широк кръг от хранителни продукти, в които отсъства кристална захар по една или друга причина. Влага се в най-вече в мляко, сметана, сладоледи и всякакви други млечни продукти. Присъства в различни сосове като майонеза, кетчуп и горчица. Използва се при направата на салами, кренвирши и други колбаси.

Подсладители

Присъства в дъвки, дъвчащи бонбони, близалки, бонбони за освежаване на дъха, желирани бонбони, сушени плодове, конфитюри, желета, пюрета. Може да се срещне в сандвичи, закуски, зърнени храни, вафли, бисквити и всякакви други печива.

Производителите поставят неохесперидин дихидрохалкон и в мусове, кремове и пудинги. Подсладителят присъства още в шейкове, сокове, нектари, газирани напитки, ликьори, бира и др. Слага се в рибени консерви, маринати за консервиране на морски дарове, консерви с туршия, лютеници, компоти, а също в хранителни продукти за отслабване.

Приложенията на неохесперидин дихидрохалкон не спират дотук. Съединението присъства още и в състава на някоикозметични продукти. Можете да го намерите в съдържанието на пасти за зъби и води за свеж дъх.

Хранителната добавка Е959 е полезна и във фармацията. Тя се ползва при направата на сиропи за кашлица, витаминозни комплекси, таблетки за дъвчене и др.

Дозиране на неохесперидин дихидрохалкон

До момента не е известно повишеният прием на неохесперидин дихидрохалкон да бъде причина за някакви сериозни нежелани реакции. Установено е, че приемът на междинна доза от около 750 мг от неохесперидин дихидрохалкон на килограм телесна маса на ден няма изразен ефект върху организма.

Ползи от неохесперидин дихидрохалкон

Без съмнение този подсладител е от голяма полза най-вече за хората, които страдат от диабет. Според учените хранителната добавка Е959 не повишава стойностите на кръвната захар в организма и благодарение на това нейно качество хората, чийто организъм е чувствителен към приема на обикновена захар, също могат спокойно да хапват сладкиши.

Захарин

Съединението е от полза и за хората, които се опитват да се справят с излишните килограми, тъй като се употребява в производството на нискокалорични /диетични/ хранителни продукти.

Консумирайки неохесперидин дихидрохалкон /който за момента се ползва със сравнително добро име /като подсладител, не се налага да поглъщаме други опасни захарозаместители като цикламат (E952), ацесулфам К (E950), аспартам (Е951) и захарин (E954).

Като знаем, вече години наред те се асоциират с неприятни странични ефекти, включващи гадене, виене на свят, безапетитие, главоболие, изприщване, нарушено зрение и много други.

Вреди от неохесперидин дихидрохалкон

Тъй като подсладителят Неохесперидин дихидрохалкон представлява голям интерес за учените, той е подлаган на различни изследвания и тепърва ще продължава да се изучава. До момента обаче не е известно употребата му да причинява здравословни вреди и някакви опасни нежелани реакции.

Според някои учени все пак при приема на хранителната добавка могат да са налице по-меки изпражнения, лека депресия, а също и по-нисък прием на храна. По думите им тези състояния са временни и се проявяват само в през първите дни от приема на веществото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати