Пропил галат

Пропил галат

В етикетите често срещаме изписано като хранителна добавка Е310. Зад това кратко изписване се крие изкуствен антиоксидант, регулиращ киселинността. Сложният естер на галовата киселина Е310 в природни условия се среща при някои дъбилни вещества и в лигнина. Понижава желязото в организма.

Може да се опише като жълто-бял прашец с кристална структура, без миризма, с лек горчив вкус, слабо разтворим в мазнини и с много добра разтворимост в алкохол. Получаването му става по изкуствен път през преработка на галовата киселина с помощта на етилов алкохол.

Тази хранителна добавка се използва широко в хранително-вкусовата промишленост. Всички соли на галовата киселина, наречени галати, в това число и пропил галат, са мастно и водоразтворими и затова играят роля на антиоксидант при производство на различни мастни емулсии, пример е майонезата. Добавят го и в мазнините за пържене, сосовете, дъвките и други широко достъпни хранителни продукти.

Други приложения, които могат да се посочат по отношение на пропил галата, са при импрегнирането на опаковките за храни с мазнини, примерно маргарина. Добавят го също в козметични продукти като кремовете, лосионите. Можем да го отрием и в индустриалните моторни масла.

Какво влияние оказва пропил галатът върху човешкото тяло?

Пропил галат E310

При попадане в организма това вещество има своя разпад в червата. Повечето галова киселина се изхвърля навън с урината. Допустима доза за ден на Е310 е 2.5 милиграма на 1 килограм тегло.

Действието върху организма е подобно на това на естрогените.

Опасностите от тази добавка могат да се наблюдават в следните направления - опасност от развитие на астма, стомашни неразположения, кожни обриви на алергична основа. Това е причината да бъде забранено използването на Е310 при производството на детските храни. Застрашени са и хората, чувствителни към аспирина.

Има научни предположения, че пропил галатът има вина за повишения ръст на злокачествени туморни образувания, но това все още не може да се твърди със сигурност, защото изследванията в тази насока предстоят.

При наличие на Е310 в храните е необходимо изостряне на вниманието при употребата им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес