Готвенето на газ е позната практика в много домакинства. Домашните готварски печки повишават нивата на бензол до ниво далеч от здравословните показатели. Този химикал често се свързва с риска от развитие на левкемия - рак на кръвните клетки.
Оказва се, че съществуват потенциални вреди от готвенето на газ. Горелките на газовите и пропановите печки могат да отделят канцерогена бензол на нива, по-високи и далеч по-опасни от вторичния тютюнев дим, разкриват учени от Станфордския университет в ново проучване.
Експертите са изследвали 87 печки в различни домове в Калифорния и Колорадо през 2022 г. и са открили, че печките на газ и пропан излъчват откриваеми и повтарящи се нива на бензол.
Излагането на бензол отдавна се свързва с по-висок риск от рак, като левкемия и други видове рак на кръвните клетки, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.
В някои от следените домове печките повишили концентрацията на бензол до нива далеч надвишаващи установените здравни показатели, твърдят авторите в проучването, публикувано в списание Енвайрментал сайънс енд технолоджи.
Средните емисии на бензол от тези горелки и от фурни, настроени на приблизително 180 градуса по Целзий, са 10 до 25 пъти по-високи от емисиите от електрическите им алтернативи.
Бензолът се образува в пламъци и други високотемпературни среди, като факлите, открити в нефтени полета и рафинерии. Сега знаем, че бензенът се образува и в пламъците на газовите печки в домовете ни, каза старшият автор на изследването Роб Джаксън, професор по наука за земната система в Станфорд, в статия, публикувана на уебсайта на университета.
Добрата вентилация помага за намаляване на концентрациите на замърсители, но открихме, че изпускателните вентилатори често са неефективни при елиминирането на експозицията на бензол, казва още той.
Естествените източници на бензол включват вулкани и горски пожари, докато експозицията може да дойде и от тютюнев дим, разработване на нефт и газ и изгаряне на бензин.
Учените също така са разгледали концентрациите на бензол в кухнята, като са установили, че горелка с газ или пропан на висока температура в продължение на 45 минути повишава нивата над изходното ниво във всяка тествана кухня.
В 29 процента от кухните една газова горелка на висока температура или фурна, настроена на 177 градуса по Целзий, повишават концентрациите на бензол до нива, по-високи от това, което е измерено с вторичен тютюнев дим.
Янай Каштан, докторант в Станфорд и автор на изследването, казва, че това откритие е едновременно „изненадващо и тревожно“. Пасивното пушене съдържа и други токсични вещества освен бензола, както и емисиите от газовата печка, каза Кащан пред Евронюз.
В шест къщи изследователите също са тествали концентрацията на бензол в спалните и са открили между 5 и 70 пъти по-високо от базовото ниво. Те също така тествали емисиите от готвене на пържена риба и бекон, но установиха, че емисиите от храните са „неразличими от нула“.
Резултатите ни за тези храни показват, че бензолът, произведен при готвене с газ и пропан, идва от изгореното гориво, а не от храната, която се готви, пишат авторите на изследването.
Европейският алианс за обществено здраве, организация с нестопанска цел, се застъпи за постепенно премахване на газовите печки на ниво ЕС, заявявайки, че те са „значителен източник на замърсяване на закрито, свързано с отрицателни последици за здравето, включително повишен риск от детска астма“.
Предишни проучвания свързваха газовите печки с други замърсители като метан, азотен диоксид, въглероден оксид и формалдехид и подтикнаха призиви за повече регулиране. Други проучвания свързват газовите печки с по-високите нива на детска астма.
Какво могат да направят хората, за да намалят излагането си на бензол?
Ако хората се притесняват от излагането си и искат да го намалят, очевидно най-добрият начин за това е като се отървете изцяло от източника, казва Кащан.
Той предложи да смените печката си с индукционна, ако можете да си го позволите.
Има и „много междинни стъпки, които можете да направите, за да намалите зависимостта си от печката“, казва Кащан, включително преносими индукционни котлони, които можете да включите в контакт, или инвестиране в други електрически уреди за готвене.
Вентилацията също помага и намалява вредите от готвенето на газова печка, включително използването на абсорбатор и отварянето на прозорци.
Коментари