Цвеклото, освен вкусно, е и изключително полезно. Растението се използва като лекарство още от Средновековието и намира приложение при лечение на множество заболявания. Но за съжаление и то носи някои неприятни странични ефекти за здравето ни.
Прекалената консумация на цвекло може да направи урината ви да изглежда розова. А според проучване в Обединеното кралство този ефект е по-чест при индивиди с дефицит на желязо. Червеното цвекло е богато на оксалат, който може да причини камъни в бъбреците. Може да не сте в опасност, ако нямате история с бъбречни камъни. Макар и рядко, яденето на цвекло може да причини алергия.
Алергичните реакции към консумацията на цвекло се изразяват в обриви, уртикария, сърбеж и дори студени тръпки и треска. Ако нивото на кръвното ви налягане е ниско или се колебае, тогава не трябва да ядете цвекло, тъй като то може да предизвика внезапни спадове на нивото на кръвното не е здравословно да се рискува.
Цвеклото е богато на нитрати и според някои изследвания може да доведе до понижаване на кръвното налягане и при здрави индивиди. Ако вече страдате от стомашно-чревни проблеми, яденето на цвекло може само да влоши проблема. То може също да причини подуване, метеоризъм и спазми.
Зеленчукът може да причини запек или диария. Храненето с цвекло може да причини и газови болки - болката, която възниква от образуването на газ в стомаха поради съдържанието на влакна от цвеклото. Ако имате проблеми с кръвната захар в никакъв случай не е препоръчително да се доближавате до този зеленчук.
Цвеклото е богато на желязо, магнезий, мед и фосфор - и това е добрата част. Но лошата част е, че всичко това са метали и прекомерната консумация от тях може да доведе до натрупването им в черния дроб. Това може да увреди черния дроб и панкреаса.
Цвеклото е здравословно. Един от най-здравословните зеленчуци. Но ако имате някои от здравословните проблеми, изброени досега, спрете да го консумирате.
Коментари