Независимо дали ги ядете печени или варени, сладките картофи са вкусно допълнение към всяко хранене. Кореноплодният зеленчук е достъпен, лесен за приготвяне, има дълъг срок на годност и е отличен за Вас.
Но какво друго да кажем за това нишестено богатство? Има ли захар? Вярно е, че повечето рецепти със сладки картофи са за богати пайове и приятни гарнитури, покрити с кафява захар, но има и много други начини да си ги приготвите като питателна храна, а не просто като десерт.
Вижте хранителната стойност на сладките картофи и се убедете сами. Един среден сладък картоф се гордее с впечатляващ хранителен профил:
103 калории; 2 g протеин; 0 g обща мазнина; 24 g въглехидрати
4 g фибри; 7 g захар; 43 mg калций; 62 mg фосфор; 31 mg магнезий; 542 mg калий; 21, 909 IU витамин А; 22 мг витамин С.
Богати на витамин А
Средният сладък картоф може да съдържа до шест пъти дневната Ви нужда от витамин А, което е от жизненоважно значение за здравето на Вашите очи, развитието на костите и имунната система. Витамин А е мастноразтворим витамин, което означава, че тялото Ви е по-лесно да го абсорбира, когато се комбинира с форма на здравословна мазнина, затова яжте сладките картофи с малко зехтин, авокадо или нарязани ядки.
Добри за Вас въглехидрати
Да, сладките картофи съдържат много въглехидрати - но това не бива задължително да Ви плаши. За разлика от въглехидратите, които се съдържат в белия хляб и пакетираните закуски, сладките картофи съдържат сложни въглехидрати, които отнемат повече време, за да може тялото Ви да усвои, което води до по-устойчива енергия.
Какво да кажем за цялата тази природна захар? Не прибързвайте! Тъй като сладките картофи съдържат здравословна доза фибри - което помага да се забави освобождаването на глюкозата във Вашето тяло, кръвната ви захар няма да скочи прекомерно.
Предварително тренировъчно гориво
Яжте сладките картофи няколко часа преди тренировка, за да осигурите на тялото си дълготрайната енергия. Нещо повече, ще получите доза от електролити под формата на калий, за да подпомогнете балансирането на течностите в тялото си.
Подобрено здраве на червата
Влакната могат да Ви помогнат да поддържате здравословно тегло, понижени нива на холестерола, дори да променят положително бактериите в червата, за да се намали възпалението в организма.
Истина е, че повечето от нас се стараят да се хранят разнообразно, а възрастните жени се нуждаят от 25 до 29 грама фибри на ден. Заедно с кожата сладките картофи съдържат около 15% от дневната Ви нужда от фибри, така че хапвайте ги често, за да запазите червата си здрави.
По-добро кръвно налягане
Калият в сладките картофи намалява въздействието на натрия върху тялото и отпуска стените на кръвоносните съдове, което го прави важен минерал за намаляване на кръвното налягане. Магнезият в сладките картофи е допълнителен плюс, тъй като всъщност минералът помага да се транспортира калий в клетките.
Сладки картофи срещу обикновени картофи: кои са по-добри?
Изборът на сладки картофи, вместо обикновените, не е непременно по-здравословен избор. Докато сладките картофи съдържат витамин А и фибри, белите картофи имат повече калий. Всеки вариант е здравословен избор, но всичко зависи от приготвянето им.
За да извлечете най-много ползи, печете или гответе на пара всеки тип картофи. Оставете кожата им, тъй като тя съдържа много от полезните вещества.
Какво ще кажете за лилавите сладки картофи?
Колкото повече цвят можете да включите във вашата диета, толкова по-добре! Докато оранжевите сладки картофи са богати на бета-каротин (съединение с антиоксидантни свойства), пурпурните сладки картофи имат антоцианини.
Сладките картофи са чудесно допълнение към всяко хранене на деня. Ето някои лесни начини да добавите повече от тях към Вашето меню:
Закуска: Картофени препечени филийки: Нарежете сладък картоф на 2 см филийки и ги запечете в тостера. Добавете любимите си добавки - масло, топено сирене, фъстъчено масло или авокадо.
Обяд: За обяд, вдъхновен от есента, опитайте салата със спанак, нарязана ябълка, печени сладки картофи, настърган чедър и киноа. Овкусете с любимия си дресинг.
Следобедна закуска: Сладките картофи са чудесен заместител на мазния картофен чипс. Направете свои собствени сладки картофени чипсове, като нарежете на тънко сладки картофи и ги изпечете на 250 градуса за около 30 мин. Можете също да подготвите някои печени сладки картофени кубчета в неделя и да ги ядете с хумус за добре балансирана следобедна закуска през цялата седмица.
Вечеря: Изпечете сладките картофи на кубчета и добавете сварен черен боб, настъргано сирене, кренвирши, настъргано пиле и полейте с кисело мляко, като по-здравословен заместител на заквасената сметана.
Десерт: Сладките картофи се обичат с канела, кленов сироп или тъмен шоколад. Използвайте набор от тези съставки, за да направите вкусен десерт със сладки картофи.
Коментари