Приготвянето на популярните през последните години картофки уеджис е изключително лесно, а резултатът е съвършено ястие, което изглежда ефектно и може да нахрани внезапни гости.
Всъщност уеджис, известни в САЩ и като джоджос, са начин на нарязване на картофите. Те се разрязват на две, а после на парченца, наподобяващи лодки.
Те могат да се изпържат, но са още по-вкусни, ако се запекат на фурна, а приготвянето им е още по-лесно, защото ги оставяте сами да се превърнат в истинска вкусотия.
Необходими са ви един килограм картофи, по възможност пресни или много добре почистени и измити от всякакви следи от кал и нечистотии, средни по големина.
След като добре ги измиете, оставете ги да се отцедят и подсушат, но не ги белете. Ако обаче кората им е прекалено груба, по-добре е да я премахнете.
Нарежете ги на лодчици и ги изсипете в дълбока купа. Поръсете ги с розмарин, магданоз, сол, черен пипер и каквито още подправки желаете.
По желание овкусете със ситно нарязан чесън. Добавете една и половина супена лъжица зехтин и разбъркайте всички съставки много добре.
Нагорещете фурната на двеста градуса. Щом е загрята до необходимата температура, изсипете картофите в тава, но така, че да не са един върху друг.
Печете половин час. Картофките уеджис са готови, когато са златисти на цвят и имат лека коричка, която е с малко по-тъмен цвят.
Сервирайте със свежа зелена салата. Можете да поръсите готовите картофки с нарязан на ситно зелен лук, пресен магданоз или копър. Можете да ги поднесете и като гарнитура.
Коментари