Църковните пости изискват пълно въздържание от месо и животински продукти. Но идеята е пречистване не само на тялото, но и на душата. Затова е добре по време на пост да се въздържате още от светски събития, от сексуална активност и като цяло да се придържате към смиреност.
Всички останали видове пости в различните религии и философии имат същия смисъл – духовно и телесно пречистване.
Но възможно ли е по време на пост храната, която поемаме, да не ни носи очакваните ползи и напротив – да ни навреди? Изобщо, режимът, който спазваме, да се окаже силно нездравословен?
Да, напълно възможно е. Затова спазвайте изброените долу съвети за полезен пост, за да излезете по-здрави и наистина пречистени от поста, който спазвате.
Не прекалявайте с бялото брашно
Продуктите от бяло брашно не са полезни по принцип. Поради ограничението в храненето по време на пост, което не изключва пшеничени продукти, много хора прекаляват с тестените изделия. Ограничете се в това отношение – по-добре избирайте пълнозърнести продукти, които са много по-полезни. Или такива, направени от заместители на пшениченото брашно – спелта, оризово брашно, от елда и т.н.
Забравете за бялата захар
Друг риск за постещите е прекаляването със сладкиши, съдържащи рафинирана захар. Тя всъщност е един от най-вредните продукти в съвременния свят. Постите също означават да ограничите задоволяването на капризите си. А гладът за бяла захар е истински каприз. Всъщност, ако имате нужда от нещо сладко, може да хапвате мед, плодове или здравословни сладкиши, направени с кафява захар, подсладители.
Увеличете зеленолистните зеленчуци
Ограниченията при поста водят до натрупването на някои дефицити в хранителните вещества. Най-честият недостиг, с който рискуваме да се сдобием, е дефицит на желязо, витамини от групата В, калций и магнезий. Зеленолистните зеленчуци обаче могат да набавят добро количество желязо, витамин В, витамин К, С и др., както и минерали. Спанакът, копривата, марулята, лападът, киселецът, левурда са чудесен избор на зеленини за консумация. Хапвайте още зеле, брюкселско зеле и броколи.
Бобови храни и варива
Добре е менюто ви да изобилства от бобови храни, освен ако нямате някаква непоносимост към тях или заболявания, за които са противопоказни. Фасул, леща, грах, соя, нахут, фъстъци – всички са много вкусни и полезни. По съдържание на протеини бобовите храни се доближават най-много до месото, затова по време на пост са чудесен негов заместител. Съдържат още витамини от В групата, имат високо съдържание на фибри и множество минерали. Имат нисък гликемичен индекс, малко калории и не съдържат глутен.
Вижте още вкусни предложения за постна яхния. Ако сте фенове на сладкото и не можете без него, вариантите за постни сладкиши са много и има по нещо за всеки вкус.
Коментари