Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Съвети за здравословен пост, който не вреди на здравето

Съвети за здравословен пост, който не вреди на здравето

Съвети за здравословен пост, който не вреди на здравето

Църковните пости изискват пълно въздържание от месо и животински продукти. Но идеята е пречистване не само на тялото, но и на душата. Затова е добре по време на пост да се въздържате още от светски събития, от сексуална активност и като цяло да се придържате към смиреност.

Всички останали видове пости в различните религии и философии имат същия смисъл – духовно и телесно пречистване.

Но възможно ли е по време на пост храната, която поемаме, да не ни носи очакваните ползи и напротив – да ни навреди? Изобщо, режимът, който спазваме, да се окаже силно нездравословен?

Да, напълно възможно е. Затова спазвайте изброените долу съвети за полезен пост, за да излезете по-здрави и наистина пречистени от поста, който спазвате.

Не прекалявайте с бялото брашно

Здравословен пост

Продуктите от бяло брашно не са полезни по принцип. Поради ограничението в храненето по време на пост, което не изключва пшеничени продукти, много хора прекаляват с тестените изделия. Ограничете се в това отношение – по-добре избирайте пълнозърнести продукти, които са много по-полезни. Или такива, направени от заместители на пшениченото брашно – спелта, оризово брашно, от елда и т.н.

Забравете за бялата захар

Друг риск за постещите е прекаляването със сладкиши, съдържащи рафинирана захар. Тя всъщност е един от най-вредните продукти в съвременния свят. Постите също означават да ограничите задоволяването на капризите си. А гладът за бяла захар е истински каприз. Всъщност, ако имате нужда от нещо сладко, може да хапвате мед, плодове или здравословни сладкиши, направени с кафява захар, подсладители.

Увеличете зеленолистните зеленчуци

Храни при пост

Ограниченията при поста водят до натрупването на някои дефицити в хранителните вещества. Най-честият недостиг, с който рискуваме да се сдобием, е дефицит на желязо, витамини от групата В, калций и магнезий. Зеленолистните зеленчуци обаче могат да набавят добро количество желязо, витамин В, витамин К, С и др., както и минерали. Спанакът, копривата, марулята, лападът, киселецът, левурда са чудесен избор на зеленини за консумация. Хапвайте още зеле, брюкселско зеле и броколи.

Бобови храни и варива

Добре е менюто ви да изобилства от бобови храни, освен ако нямате някаква непоносимост към тях или заболявания, за които са противопоказни. Фасул, леща, грах, соя, нахут, фъстъци – всички са много вкусни и полезни. По съдържание на протеини бобовите храни се доближават най-много до месото, затова по време на пост са чудесен негов заместител. Съдържат още витамини от В групата, имат високо съдържание на фибри и множество минерали. Имат нисък гликемичен индекс, малко калории и не съдържат глутен.

Вижте още вкусни предложения за постна яхния. Ако сте фенове на сладкото и не можете без него, вариантите за постни сладкиши са много и има по нещо за всеки вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest