Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Американската трапеза за Деня на благодарността

Американската трапеза за Деня на благодарността

NellyNelly
Новак
130
Американската трапеза за Деня на благодарността

Денят на благодарността е национален празник, който се отбелязва на различни дати в САЩ, Канада, някои от Карибските острови, Либерия и др. През 2019 г. празникът се отбеляза на 28 ноември в САЩ. Празнува се на втория понеделник на октомври в Канада и на четвъртия четвъртък на ноември в Съединените щати и Бразилия и по същото време и на други места по света.

Първоначално се отбелязва като Ден на благодарност и саможертва за благословията на реколтата и на предходната година. Фестивални празници с подобни имена се срещат и в Германия и Япония. Въпреки че Денят на благодарността има исторически корени в религиозните и културните традиции, той отдавна се чества и като светски празник.

Класическата вечеря на Деня на благодарността включва любими старовремски ястия, които никога не се променят: пуйка, сос, плънка, картофи, зеленчуци и пай. Но начинът, по който се приготвят или представят тези ястия, се променя непрекъснато заради тенденциите в храненето и различните хранителни предпочитания.

Печената пуйка е най-важното основно ястие за празничната трапеза на Деня на благодарността. Ключът към успешната вечеря е наличието на пуйка, достатъчно голяма, за да се нахранят всички и да останат остатъци за приготвяне на интересни ястия през следващите дни. Ето две интересни предложения, които ще превърнат пуйката (и човека, който я е приготвил) в звездата на вечерта:

 Поставете бекон, панчета или прошуто по повърхността на цялата пуйка. Това ще предпази бялото месо от пресготвяне, ще придаде естествена сочност на месото, придавайки му леко опушен завършек;

 За любителите на по-нетрадиционни вкусове, може да се направи марината от мед и балсамико, подсилена с мащерка и портокали. Просто и много ароматно!

Плънката и гарнитурата са друг много важен компонент от празничната трапеза. Основната разлика между двете е, че плънката се приготвя вътре в птицата, а гарнитурата се приготвя и сервира отделно.

Вкусно, класическо предложение за плънка или гарнитура е ароматни крутони от хляб, подправени със салвия. В плънката могат да се добавят нарязани ядки, стафиди, нарязани на кубчета ябълки или сушени боровинки в зависимост от предпочитанията.

Трапеза за Деня на благодарността

Картофеното пюре (мачканите картофи) и сосът Грейви са една от любимите комбинации за Деня на благодарността. Пюрето може да се приготви в комбинация с чесън, масло и мляко за по-кремообразна структура. А за хората, които не разполагат с много време – в микровълновата фурна или в Instant Pot.

За мнозина Грейвито е толкова важно, колкото и пуйката. Има множество бързи и прости рецепти за приготвянето му, но основното правило е сосът да стане гъст и ароматен, точно колкото и печеното.

Друг традиционен сос за празничната трапеза е червеният боровинков сос, за който има много вариации и може лесно да поеме цитрусови аромати, ликьори или подправки, без да губи своя характер. Комбинира се чудесно с печено пуешко или шунка.

Зеленчуковите ястия предлагат голямо разнообразие от различни вкусове и текстури - брюкселското зеле, карфиолът, морковите са едни от най-предпочитаните зеленчуци за приготвяне на вкусни допълващи гарнитури за празника.

Дори и менюто за Деня на благодарността да изобилства от ястия, малките кръгли хлебчета (rolls) имат ключова роля. Те са красиви и меки, с маслена и ронлива текстура и са идеално средство за „почистване” на чинията от вкусните остатъци.

И последно, но не и по важност – негово величество пай за деня на благодарността. Домашният ябълков пай е основен елемент от трапезата за празника. Традиционно се сервира с бита сметана или ванилов сладолед, а защо не и с двете заедно?

Както ябълковия пай, тиквеният пай е десерт, който е абсолютно задължителен за Деня на благодарността. Повечето хора дори си хапват по парче и от двата вида.

Вижте всичките ни предложения за Деня на благодарността.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest