Gotvach.bg»Статии»Зеленчуци»Люти чушки Ахи Лимон (Lemon Drop)

Люти чушки Ахи Лимон (Lemon Drop)

Люти чушки Ахи Лимон (Lemon Drop)
Снимка: MiZie / pixabay.com

Много хора искат храната им да бъде вълнуващо пикантна или да предизвиква екстремни усещания на небцето и затова посягат към една подправка, която променя вкуса - това са лютите чушки. Природата и специалистите, които се трудят да наподобят природните възможности, са създали истинско разнообразие на лютиви вкусове - от парещо и огнено до леко пикантно и цитрусово.

Сред по-малко острите лютиви вкусове може да бъде посочена перуанската чушка Ахи лимон или Lemon drop. Тя е твърде интересен избор, който обаче не се намира лесно. Ето какво представлява.

Любопитно за люти чушки Ахи лимон

Първата среща с тази лута чушка оставя незабравими усещания. Вкусът и ароматът на Ахи лимон са впечатляващи - закръглен, сладък аромат на лимон, с нотки на тропиците и тлеещия огън на капсаицина. Първата хапка оставя усещане за силен удар в устата, за да привлече вниманието към себе си. Но топлината се разсейва бързо, оставяйки мека цитрусова целувка след себе си. Това е люта чушка, която вълнува.

Когато са пресни, чушките са ярко горчично жълти, няколко сантиметра дълги и със заострени върхове. Те придобиват по-тъмен цвят, когато се изсушат, но запазват несъмнения аромат на лимон. Тези люти чушки, според любителите, имат вкус повече като едноименния бонбон, отколкото самите лимони, но значителната им топлина елиминира всяка следа от досадна сладост. Вкусът им леко напомня на Хабанеро, чиято забележителна плодовост може да бъде доминирана от разтапяща лицето пикантност. Ако Хабанеро са твърде люти, за да бъдат желания избор, лимоновите капки са достоен заместител.

Описание на люта чушка Ахи лимон

Люти чушки Ахи Лимон
Снимка: ignartonosbg/ pixabay.com

Пиперът Lemon Drop е вид лют червен пипер, известен със своя яркожълт цвят и аромат, подобен на лимон. Смята се за сравнително люта чушка, с оценка на Сковил от около 30 000 до 50 000 топлинни единици по скалата на Сковил, което я прави по-люта от чушка халапеньо, но по-малко люта от лют червен пипер.

Чушките Ахи лимон са малки и удължени, обикновено с размери около 5-7 сантиметра на дължина и 0, 5 сантиметра на ширина. Те имат лъскава външност, която обикновено е ярко жълта, когато е напълно узряла. Месото на пипера също е жълто и има отчетлив, цитрусов аромат и сложен вкус, който се описва като пикантен и лимонов.

Това ярко жълто чили с цитрусов вкус е известно още като Kellu Uchu в Перу, откъдето произхожда. Неговият уникален лимонов вкус привлича вниманието на онези, които обичат цитрусовия вкус на Хабанеро, но просто не могат да се справят с интензивната топлина. Въпреки че топлината на чушката е силна, тя не се задържа. Вместо това оставя след себе си приятния лимонов вкус.

Колко люта е люта чушка Ахи лимон в сравнение с другите люти чушки

Чили Ахи Лимон
Снимка: MiZie / pixabay.com

Когато става въпрос за люти чушки, най-забележителна и изследвана характеристика е лютивината. Топлината на тази чушка е значителна, без да е непосилна, което прави чилито идеално за по-пикантни салци и цитрусови домашно приготвени люти сосове. В сравнение с другите лютивини, Ахи лимон има изненадваща средно топла лютивина, някъде в диапазона между по-люто Серано и по-мек Кайен или Табаско.

От гледна точка на нашата референтна точка на Сковил скалата, една лимонова капка, както още нарича често тази чушка, варира от два до дванадесет пъти по-пикантна от Халапеньо. Или това чили е точно в мястото на пикантно-сладкия вкус, достатъчно люто, за да могат да се насладят любителите на пикантната храна, но не толкова люто, че да засенчи другите вкусове на храната.

Топлината няма склонност да се натрупва и да се задържа като при някои други люти чушки по скалата на Сковил. И отвъд горещината в чушката има много изненадващ цитрусов привкус.

Определеният цитрусов вкус много прилича на лимон. Но в зависимост от индивидуалните вкусови рецептори, земята и температурата, в която са отгледани лютите чушки, и тяхната зрялост, вкусовете от пипер до пипер ще варират съвсем леко. Понякога е по-плодов, друг път има вкус малко повече като прясна лимонена трева. Плодовият привкус прави лимоновата капка по-малко пикантен заместител на Хабанеро или Скоч боне, като и двете имат подобни нива на плодови нюанси, но са поне три пъти по-люти от най-лютата лимонова капка.

Люта чушка Ахи лимон в кулинарията

Плодовата същност на това чили отваря много кулинарни врати.

В салца и лют сос

Видовете салца на основата на плодове и лютите сосове получават допълнителен ефект от лимонови чушки. Свежият цитрусов вкус пасва изключително добре на рибни и пилешки ястия.

В закуски

Тази чушка изненадващо може да се използва вместо прясно изстискания лимон. И е много вкусна добавка към различни видове закуски. В родината на чушката - Перу, обичат да я слагат към различни закуски и това е една основна нейна употреба. Лимоновият пипер на прах може да добави вкус и топлина към всичко - от резени ябълка, до пуканки.

Като подправка

Люти чушки Ахи Лимон (Lemon Drop)
Снимка: Албена Асенова

Ахи лимон се съчетава добре с други ярки, киселинни съставки от рода на цитрусовите плодове от всякакъв вид, чесън, оцет и други подобни. Но те също така освежават съставките, които биха могли да придадат малко нестандартен вкус на храната, особено при просто сварено свинско, пилешко и меки бобови растения. Техният отличителен вкус е най-добре да не бъде помрачен от конкурентни съставки. Не повече от малко кориандър трябва да се добави към чушката, за да се получи интересно вкусово усещане.

В готвени ястия

Чили Ахи Лимон се нарязват на ситно или се смилят на прах и се добавят към края на готвенето, за да запазят вкуса си. Те са перфектни в супи, задушени ястия и пържени картофи за ярък завършек.

Обикновен лют сос с люти чушки Ахи лимон

На лют сос е любима употреба на лимоновите капки, както заради лесната им употреба, така и заради начина, по който демонстрират всичко, което може да се направи с люти чушки.

За обикновен лют сос, освен тях е нужен оцет, чесън, кориандър, кимион и малко плодов зехтин, които се смилат и смесват, но всичко в този сос е заради лютите чушки. Става ярък, огнен и цитрусов, подходящ за винегрети вместо горчица, в маринати и направо в купа с боб или зеленчуци.

Подобно на лютите чушки, този лют сос удря силно и бързо. Горещината остава, но изумителният вкус на лютите чушки Ахи Лимон се откроява, перфектен като акцент в храната.

Рецепта за обикновен лют сос с чушки Ахи лимон

Съставки

Около 1 ½ чаши люти чушки Ахи лимон с отстранени дръжки и семена

1 чаена лъжичка семена от кориандър

¼ чаена лъжичка семена от кимион

4 скилидки чесън, обелени

1 чаша ябълков оцет

¼ чаша плодов екстра върджин зехтин

Мед на вкус

Сол на вкус

Приготвяне:

В тиган на среден огън се препичат Ахи Лимон чушките, кориандъра и кимиона, докато се появят ароматите им, около 10 секунди. Сваля се от огъня и се прехвърля в блендер заедно с чесъна, оцета и зехтина. Пасира се до много гладка смес, за 3-5 минути.

Горещият пикантен сос се прецежда през ситна цедка в купа. С гумена шпатула се избутва сосът през цедката, за да се отдели цялата течност от подправките. Добавят се мед и сол на вкус, като се започне с около ¼ чаена лъжичка, след което сосът се прехвърля в чиста бутилка или буркан. Съхранява се в хладилник, където се запазва добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес