Зеленчуци

Зеленчуци

Зеленчуците с информация за тях и техния състав. Съхранение, избор и консумация на различните видове зеленчуци. Екзотични и тропически зеленчуци.
ЛападЗеленчуциЛапад
28 Февр.
Роси Трифонова
ТиквичкиЗеленчуциТиквички
28 Февр.
Роси Трифонова
Гулия - Земна ЯбълкаЗеленчуциГулия - Земна Ябълка
27 Февр.
Росица Стоянова
Маруля
Маруля
Марулята е полезен зеленолистен зеленчук. Прясната маруля съдържа много витамин С, фолиева киселина, богата е на фибри и вода. Мъжете, страдащи от ...
Киселец
Киселец
Киселецът е зеленолистен зеленчук, родственик на спанака и лапада. Киселецът е познат като евтина и проста храна, но се предлага в някои от най-изисканите ...
Рукола
Рукола
Руколата е честа съставка в зеленчуковите салати. У нас се срещат широколистна и дребнолистна рукола. Руколата е богата на витамин А и С, както и на доста ...
Батат
Батат
Бататът е вид сладък картоф. Бататът има висока хранителна стойност и нисък гликемичен индекс, което го прави подходящ за диабетици. Батат може да се ...
Чили
Чили
Чушките чили са лют сорт на целогодишната чушка, родом от Южна Америка. Чили е подправка, ценена от много кухни и най-вече индийската и мексиканската. ...
Лобода
Лобода
Лободата е от голямото ботаническо семейство Лободови, в което влизат 100 рода с 1500 вида. При готвенето на лобода използвайте само прясно откъснати листа. ...
Броколи
Броколи
26 Февр.
3
Броколи - Съдържащите се в броколите сулфорафан и индоли помагат за борбата с някои ракови заболявания като рак на белите дробове, на дебелото черво, на ...
Домати
Домати
Доматите са навярно сред най-разпространените, обичани и популярни зеленчуци в света. Видове домати, ползи, избор и съхранение на доматите. Съдържание на ...
Червено цвекло
Червено цвекло
Червеното цвекло е важна съставка на пълноценното сезонно хранене. Червеното цвекло се хапва или варено, или печено и сурово. Състав, ползи и съхраняване на ...
Целина
Целина
26 Февр.
2
Целината има дълга история на употреба, първоначално като лекарство, а по-късно и като храна. Целината съдържа кумарини, които предотвратяват вредите на ...
Карфиол
Карфиол
25 Февр.
5
Карфиолът е кръстоцветен зеленчук от същото растително семейство като броколи, зеле и др. Ползи от карфиола и лечебни свойства на карфиола. Кулинарна ...
Репички
Репички
Репички са се отглеждали в Азия около 1000 г. пр. н. е, откъдето произхождат. Репичките са изключително полезни при доста здравословни проблеми. Репичките ...