Зеленчуци

Зеленчуци

Зеленчуците с информация за тях и техния състав. Съхранение, избор и консумация на различните видове зеленчуци. Екзотични и тропически зеленчуци.
Люти чушкиЗеленчуциЛюти чушки
04 Март
Роси Трифонова
Зелен ФасулЗеленчуциЗелен Фасул
04 Март
Роси Трифонова
РевенЗеленчуциРевен
04 Март
Росица Стоянова
БаклаБаклаБаклата /Vicia Faba L. / представлява едногодишно тревисто растение от голямото семейство Бобови. Баклата намира широко приложение в кулинарията. Баклата е полезна при болест на Паркинсон.
ЧесънЧесън
04 Март
Admin
Чесънът е едно от най-старите култивирани растения в света. Свойства и ползи от консумацията на чесън. Състав на чесъна, кулинарна употреба на чесън и здравословни ползи от чесъна.
КоприваКоприваКопривата е една от най-ценните билки за човек. Копривата е мощно средство за предпазване заболявания. Отварата от коприва намалява съдържанието на захар в кръвта.
Захарно цвеклоЗахарно цвекло
28 Февр.
Admin
Захарното цвекло се използва при лечението на различни заболявания. Захарното цвекло е богато на фосфор, калий и манган. Захарното цвекло помага при заболявания.
ЛападЛападЛападът е дар от природата през пролетта и освен, че е вкусен, е и доста полезен. Лападът действа добре на храносмилането, при сърдечно съдови проблеми и диабет.
ТиквичкиТиквичкиТиквичките са нискокалоричен и лесно смилаем зеленчук, родственик на краставицата. Тиквички - ползи, състав, калории и съхранение на тиквички.
Гулия - Земна ЯбълкаГулия - Земна ЯбълкаГулията е тревисто растение, чиито ядивни части са грудките. Гулията се добива през зимата, което я прави ценен източник на витамини през студените месеци. Гулията е полезна при диабет и редица заболявания.
МаруляМаруляМарулята е полезен зеленолистен зеленчук. Прясната маруля съдържа много витамин С, фолиева киселина, богата е на фибри и вода. Мъжете, страдащи от преждевременна еякулация, трябва да ядат марули.
РуколаРуколаРуколата е честа съставка в зеленчуковите салати. У нас се срещат широколистна и дребнолистна рукола. Руколата е богата на витамин А и С, както и на доста калий и желязо.
БататБататБататът е вид сладък картоф. Бататът има висока хранителна стойност и нисък гликемичен индекс, което го прави подходящ за диабетици. Батат може да се приготви пържен, печен, сотиран.
ЧилиЧилиЧушките чили са лют сорт на целогодишната чушка, родом от Южна Америка. Чили е подправка, ценена от много кухни и най-вече индийската и мексиканската. Състав на чили и здравословни ползи от чили.
ЛободаЛободаЛободата е от голямото ботаническо семейство Лободови, в което влизат 100 рода с 1500 вида. При готвенето на лобода използвайте само прясно откъснати листа. Отглеждане на лобода