Панела (на испански Panela) или рападура (на порт. rapadura) е нерафинирана брикетирана тръстикова захар, типична за Централна и Латинска Америка като цяло. Счита се за здравословен продукт, поради щадящата технология на производство, която запазва съставките и качествата на захарната тръстика. Панела е ръчно произведен натурален сок от тръстика, дехидратиран чрез занаятчийски процес, който запазва хранителните вещества и води до прекрасен карамелен вкус. Съществува подобен продукт, но произведен в Южна и Югоизточна Азия, и то в десетократно по-голямо количество, който се нарича джагери.
Географски и исторически факти за захар Панела
Колумбия е първият по големина производител на захар Панела (около 1.4 милиона тона годишно). Там производството на тази захар е една от най-важните икономически дейности и създава най-много работни места. Страната е и на първо място в света по консумация на панела на глава от населението, като средният колумбиец консумира повече от 34.2 кг годишно, а в бедните райони консумира до 9% от годишните разходи за храна на семейството. Използвана предимно за производство на панели, захарната тръстика представлява 10.7% от общата култивирана площ в Колумбия.
В Колумбия, в град Вилета, Кундинамарка се провежда Национален Фестивал на Панела. Този град е известен с производството на захарна тръстика, но празненствата се провеждат в почти всички национални департаменти на Колумбия през януари всяка година. Вилета се намира на 91 км (57 мили) от Богота и има 37 300 жители. Фестивалът се отбелязва от 1977 г. като знак на почит към упорития труд и майсторството, с които хората от региона правят Панела. Създава усещане за регионално и национално единство и споделяне на обща връзка. Всяка година се коронясва национална кралица въз основа на красота, популярност и познания за производството и маркетинга на захарта Панела.
Захарта Панела или Пилончильо е много популярна в Мексико, където съществува от около 500 години. Често се среща там под формата на малки пресечени конуси. Много мексикански десерти се правят с тази захар. Смесва се и с различни подправки като анасон и кайенски пипер. Във Филипините Панела или Паноча традиционно се използва като съставка в редица традиционни филипински ястия, както и като самостоятелен десерт. Във Венецуела панелата е важна съставка в много типични рецепти, въпреки че производството на панела в страната е намаляло драстично през 20 век.
Производство на захар Панела
Както всяка тръстикова захар, Панела е твърда форма на захароза, получена чрез кипене и изпаряване на сок от захарна тръстика. За направата на панела сокът, получен от смляната захарна тръстика, се събира, вари се и се излива във форми, където се втвърдява на блокове.
Панела се произвежда във ферми за захарна тръстика на малки партиди чрез прост процес на концентриране и пулверизиране на прясно извлечен сок от захарна тръстика. За да се направи този вид захар, захарната тръстика се жъне на ръка и се транспортира до мелницата. След това тръстиката се измива, смачква, за да се извлече сока, вари се, суши се на въздух, стрива се на прах, пресява се и се пакетира.
Каква е разликата между Панела и бялата и другите видове кафява захар
Обратно, обикновената захар се обработва в масивни фабрики, които използват центрофуга или турбина. Тези машини центрофугират суровия сок от захарна тръстика при бързи скорости, което отделя кристалите на захарозата освен естествено срещащите се фруктоза и глюкоза. Тази рафинирана захароза след това се обработва допълнително със стабилизатори и белина, за да и се придадат цвета и текстурата на обикновената бяла захар. След това глюкозата и фруктозата се обработват допълнително с добавки, за да се създаде меласа, която след това може да се добави обратно към рафинираната захароза, за да се получи кафява захар. Захарта Панела не се обработва в центрофуга или турбина, няма добавки, това е просто естествен сок, концентриран и пулверизиран.
Качества на захар Панела
Захарта Панела притежава естествен баланс на захароза, глюкоза и фруктоза. Суровият сок от захарна тръстика, от който се произвежда тази захар, е вискозна течност, като технологията на производство на захарта Панела запазва витамини, минерали и хранителни вещества, които са присъщи на захарната тръстика, известна като изключително полезно растение.
Захарта Панела има наситен карамелен цвят и много по-отличителен вкус от кафявата тръстикова захар, която обикновено е само бяла захар с малко тръстикова меласа, добавен обратно към нея. Има богат землист аромат на карамел.
Хранителна стойност на захар Панела
В 100 г захар панела се съдържат:
- Енергия - 385 - 395 ккал (около 18 ккал за чаена лъжичка)
- Мазнини - 0 г
- Въглехидрати - 95.3 г от които захари - 93.37 г
- Протеини - 0.2 г
- Фибри - 0.8 г
- Пепел - 1.61 г
- Сол - 0.004 г
- Вода - 12.3 г
- Калций - 59 мг
- Магнезий - 39 мг
- Желязо - 12 мг
- Натрий : 24 мг
- Цинк - 1.27 мг
- Калций - 36 мг
Посочените стойности са ориентировъчни и зависят от точния метод на производство и търговската форма. На всяка търговска опаловка трябва да има посочени конкретните стойности на дадения продукт.
Предполагаеми ползи за здравето от захар Панела
Създателите и защитниците на захарта Панела твърдят, че е по-здравословна от рафинираната захар, което предполага, че има имунологични ползи, по-нисък гликемичен индекс и по-високо съдържание на микроелементи. Въпреки това, както посочват авторите на The Universal Guide to Sugars and Sweeteners, „това все още е захар“, с всички отрицателни свойства на обикновената захар, с малко витамини и минерали. Все още има много малко изследвания в подкрепа на други твърдения.
Разновидности и търговски форми на захар Панела
Както при всяка кафява захар, има две разновидности на панела: една по-светла (blanco) и една по-тъмна (oscuro). Тъмната панела има по-дълбок вкус от светлата панела, но и двете са минимално обработени.
Захарта Панела се продава в различни форми (гранули), но най-често е под формата на кръгли брикети, които трябва да бъдат набодени преди консумация, подобно на захарната бучка.
Захарта Панела се предлага в латиноамериканските хранителни магазини (а вече и по цял свят), както и в някои големи супермаркети и местни магазини за здравословни храни. За най-добро качество етикетът на съставките трябва да включва само органичен дехидратиран сок от захарна тръстика.
Използване на захар Панела
Панелата е обичана в страните от Латинска Америка и се използва в солени, сладки и кисели ястия и напитки. Някои примери включват местни ферментирали пробиотични плодова напитки, пресни плодови или ядкови сокове, студен чай с канела и подсладено кафе, направено в традиционен глинен съд. Панела се използва и за приготвяне на традиционни сладкиши, сушени плодове и предястия.
Захарта Панела се използва широко в сладкарството, за приготвяне на домашни безалкохолни напитки и сладоледи, за печени ястия и сосове и много други продукти. Употребата и е подобна на тази на всеки друг вид захар. Но в регионите, където се произвежда има доста по-широко приложение в кулинарията, а дори и като лечебно средство от народната медицина. В някои страни се счита, че топла вода, подсладена с Панела лекува настинки и дава енергия.
Ако за вас вкуса на панела е нетипичен, можете да смесите бяла/кафява захар в любимите си рецепти в съотношение 1:1, като обикновено не е необходимо да коригирате други съставки, когато използвате панела вместо други захари.
Кафето, подсладено с Панела, е задължително да се опита. То има богат, почти карамелен вкус. Освен това, тъй като тази захар има вкус, подобен на меласа, тя работи във всяка рецепта, където можете да използвате меласа. Например, използването на панела в джинджифилови бисквитки би довело до вкусно надграждане. Захарта Панела би работила чудесно в маринати и сосове, тъй като ще придаде на подправката повече дълбочина и вкус.
Противопоказания за консумация на Панела
Въпреки че захарта Панела е естествен подсладител, той все още има висока концентрация на захари. Ето най-ярките противопоказания, които трябва да се вземат предвид:
- Може да предизвика по-голямо усещане за глад: група фармаколози и биохимици от Мексико уверява, че лептинът пептид, който регулира усещането за глад, се променя, когато се консумира захар. При хора със затлъстяване е установена резистентност към лептин, което води до повишен апетит;
- Не е подходяща за диабетици: Въпреки че е вярно, че има по-малко захари от рафинираната захар, преобладаващият въглехидрат е захарозата;
- Вредна е за здравето на зъбите: съдържащата се в панела захар, ако се консумира често, може да повлияе на емайла и да улесни появата на кариес.
- Причинява наддаване на тегло: Ако я ядете в излишък, ще бъде много лесно да натрупате мазнини и да наддадете на тегло.
За сметка на това захар Панела е повече от перфектна за приготвяне на брауни или карамелени сладкиши.
Коментари