Кастер захарта или Рицинова захар е много фина гранулирана захар, нещо средно между обикновената и пудрата захар. Използва се редовно в Англия при приготвянета на бисквити и торти, за разлика от САЩ където не се използва много често поради трудното ѝ намиране - може да се намери в специализираните магазини.
Тази захар се получава от захарно цвекло или захарна тръстика, след като бъде премахната меласата. Много подходяща е за тези рецепти, в които трябва да се разтопи или разтвори лесно. За разлика от обикновената захар Кастер захарта няма нужда от топлинна обработка, за да се разтвори.
Захарта Кастер можем да си приготвим и вкъщи, като за целта ще са ни необходими единствено блендер или чопър и обикновена кристална захар. Приготвя се много лесно - 1 чаена чаша от обикновената захар се поставя в блендера, блендира се, докато стане фина и може да се използва в приготвянето на десерти.
Крем брюле с Кастер захар
Необходими продукти: захар Кастер 75 грама, бял шоколад 200 г, жълтъци 5 броя, прясно мляко 125 мл, сметана 350 мл, малини 250 г
Начин на приготвяне: Яйцата, Кастер захарта и шоколадът се поставят в купа, която издържа на топлина, върху тенджера с вода на котлона. Млякото и сметаната се загряват леко и се прибавят към яйчената смес. Разбърква се до сгъстяване.
Охлажда се леко и се разпределя в чашки. Прибира се в хладилник. Преди сервиране се поръсва със захар Кастер и се карамелизира с горелка или под скара. Украсява се с малините и стрък мента.
Коментари