Зеленчуци

Зеленчуци

Зеленчуците с информация за тях и техния състав. Съхранение, избор и консумация на различните видове зеленчуци. Екзотични и тропически зеленчуци.
ВодораслиВодорасли
24 Февр.
Admin
Морските водорасли ни дават двойна защита срешу сърдечните болести. Водораслите са отличен източник на лигнани, йод и магнезий. Има различни видове водорасли, най-популярни от които са водораслите Нори, използващи се за суши.
СпанакСпанак
24 Февр.
Admin
Освен че е вкусен, спанакът е популярен и заради високата си хранителна стойност. Спанакът е богат източник на желязо. Приготвяне на спанак. Отглеждане на спанак и видове спанак.
ЛукЛук
24 Февр.
Admin
Лукът е богат на витимини С и Е, както и минерали. Лукът играе голяма роля в храносмилането - повишава апетита и ускорява обмяната на веществата. Лукът се използва и за лечение срещу пърхот.
АртишокАртишок
21 Февр.
1
Admin
Листата на артишок се използват за лечение на жълтеница, камъни в жлъчката, атеросклероза. Артишок е отлична храна за болните от диабет. Състав и свойства на артишока. Кулинарна употреба на артишок.
ЦикорияЦикорияЦикория е двугодишно растение, което през първата година образува кореноплодно с листна розетка, а през втората - стъбла с цветове. Цикорията съдържа много полезни вещества. Кулинарна употреба на цикория.
РезенеРезенеРезенето е силно ароматно многогодишно тревисто растение, което расте в Южна Европа и някои части на Азия. Резенето се използва като подправка, но и като зеленчук. Резенето е полезно при хормонални смущения през менопаузата.
Броколи романескоБроколи романескоБроколи романеско е зеленчук с уникален външен вид, който наподобява на летяща чиния. Броколи романеско съдържа редица ценни вещества и витамини. Броколи романеско има много странен външен вид.
МаниокаМаниокаМаниоката е тропически храст, принадлежащ към семейство Млечкови. Маниоката се отглежда главно в Америка и Южна Африка. Маниоката е основен хранителен продукт на развиващите се страни.
Див ямсДив ямсДив ямс представлява диворастящо растение, което се среща предимно в Северна Америка. Дивият ямс е използван като лекарство най-малко отпреди 2000 години в Япония, Китай и Югоизточна Азия. Ползи от див ямс.
КалеКалеКале, познато още като грюнкол е растение семейството на брюкселското зеле, броколите, карфиола и обикновеното зеле. Кале е изключително богато на витамини и минерали, което го прави изключително подходящо за човека. Готвене на кале.
МакаМакаМака представлява многогодишно тревисто растение от семейство Кръстоцветни. Мака вирее високо в планинските гори на Перу и Боливия. Мака подобрява потентността и либидото.
Бок чойБок чойБок чой е представител на зелевите растения. Бок чой е вид листно зеле, което по размери и външност много прилича на китайското зеле. Бок чой е много добър източник на витамини А и С.