Зеленчуци

Зеленчуци

Зеленчуците с информация за тях и техния състав. Съхранение, избор и консумация на различните видове зеленчуци . Екзотични и тропически зеленчуци.
Бяла ряпаЗеленчуциБяла ряпа
30 Август
Кристина Черникова
БататЗеленчуциБатат
24 Август
Rosi Trifonova
Зелен лукЗеленчуциЗелен лук
23 Август
1
Rosi Stoyanova
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Червено ЦвеклоЧервено Цвекло
20 Май
1
Червеното цвекло е важна съставка на пълноценното сезонно хранене. Червеното цвекло се хапва или варено, или печено и сурово. Състав, ползи и съхраняване на червено цвекло.
ЗелеЗеле
06 Април
1
Зелето има дълга история на употреба като храна и като лечебно средство. Видове зеле и лечебни свойства на зелето. Червеното зеле предпазва от Алцхаймер.
ЦелинаЦелина
05 Април
2
Целината има дълга история на употреба, първоначално като лекарство, а по-късно и като храна. Целината съдържа кумарини, които предотвратяват вредите на свободните радикали.
ПащърнакПащърнак
30 Март
3
Пащърнакът изглежда като светъл морков и е всъщност роднина на моркова, целината и корена на магданоза. Пащърнакът произхожда от Европа и Азия. Салати с пащърнак. Здравословни ползи от пащърнака.
ТикваТиква
29 Март
Тиквата (Cucurbita) спада към т. нар плодови зеленчуци. Тиквата притежава ценни диетични и вкусови качества. Тиквата е добър източник на минерали и витамини. Приложения на тиквата в кулинарията.
БаселаБасела
09 Март
Басела е известно от векове и е основна съставка в много рецепти от азиатската кухня. Наричат басела още Малабарски спанак, лозов спанак, Цейлонски спанак. Лечебни свойства и приложения на басела
ЧилиЧили
04 Февр.
Чушките чили са лют сорт на целогодишната чушка, родом от Южна Америка. Чили е подправка, ценена от много кухни и най-вече индийската и мексиканската. Състав на чили и здравословни ползи от чили.
КартофиКартофи
03 Февр.
Картофите са полезна и здравословна храна. Картофите са богати на фибри и калий, помагат за намаляване на холестерола и понижаване на кръвното. Калории в картофи, ползи и съхранение.
КарфиолКарфиол
02 Февр.
5
Карфиолът е кръстоцветен зеленчук от същото растително семейство като броколи, зеле и др. Ползи от карфиола и лечебни свойства на карфиола. Кулинарна употреба на карфиол.
КраставициКраставици
01 Февр.
Краставиците са зеленчуците с най-голямо съдържание на вода. Краставиците произхождат от Южна Азия от преди 10 000 години.
ЛукЛук
01 Февр.
Лукът се класира в първата десетка зеленчуци, произвеждани по света. Лукът е богат на витамини С и Е, както и минерали.
ЧесънЧесън
26 Януари
Чесънът е едно от най-старите култивирани растения в света. Свойства и ползи от консумацията на чесън. Състав на чесъна, кулинарна употреба на чесън и здравословни ползи от чесъна.