Морските краставици са вид морски мекотели с доста жилава кожа, която съдържа отлагания от варовик. Външният им вид наподобява на краставица и от тази прилика произлиза наименованието им.
В древен Китай пък получават името Морски женшен, тъй като тяхното лечебно действие се ценяло колкото това на женшена.
На времето императорите са вярвали, че морските краставици са източник на вечната младост.
Месото на мекотелите съдържа безброй биологично активни вещества и витамини. Сред тях са Витамин B, Витамин D, Витамин C, магнезий, фосфор, желязо, калций, мед, манган и други.
Морските краставици съдържат и мазнини, протеини, тиамин, рибофлавин и голямо количество йод. Чрез тези мекотели може да се набавят редици микроелементи в организма.
Твърди се, че в месото им има приблизително 40 химични елемента. Успешно спомагат за укрепването на нервната система и също така засилват имунната система.
Според редица проучвания в месото на Морските краставици има веществото Фрондосид А, което се използва при битката срещу рака.
В Япония за консумация ги поднасят сварени и се считат за деликатес.
Коментари