Отдавна отмина времето, когато бананите се продаваха само по Коледа и само в показните магазини. Тогава родителите ни търпеливо изчакваха реда си на опашката и купуваха точно определено количество банани. После носеха скъпоценните плодове вкъщи и наставаше една радост, трудно е да я опишеш.
С годните славата на бананите се разнесе пропорционално с достъпността им. Сега повечето хора са убедени, че вкусния тропически плод, който спокойно може да се купи от коя да е сергия на пазара, е суперхрана. И са прави и не съвсем.
Естествено узрелите банани са изключително полезни. Умерената им консумация осигурява енергия за организма ни. Един банан дневно е напълно достатъчен да покрие ¼ от препоръчителната дневна доза витамин B6.
Освен това месестата им част съдържа изобилие от витамин E и витамин C. Бананите са богати на калций, желязо, фосфор и натрий, който играе изключителна роля за поддържането на здравето на сърцето.
Тогава какъв е проблемът? Всъщност проблемите са няколко. Всички, които спортуват и се придържат към нисковъглехидратен режим на диета трябва да внимават с бананите в дневното си меню.
Тези плодове са изключително богати на въглехидрати. Съдържащата се в тях захар води до резки колебания в нивата на инсулин в организма. Така вместо да ви засити качествено, бананът просто притъпява първоначалния глад и само половин час след консумацията му сте още по-гладни.
Но главния проблем с бананите е начина им на транспортиране и съхранение. Това, което никой от продавачите на пазара не ви казва, е как тези тропически плодове достигат до сергията му.
Производителите на банани ги берат още докато са зелен.
После бананите се охлаждат до 13 градуса и се поставят в контейнери със защитена газонепроницаема среда. По този начин се транспортират до всяка точка от земното кълбо.
Когато пристигнат в крайната точка на пътуването си те се поставят в газови камери, където само в рамките на няколко дни узряват с помощта на напредъка в химията, физиката и генното инженерство.
И докато естествено узрелите банани съдържат едва ¼ въглехидрати – нишесте и полезна целулоза, то при преминаването им през газова и термична обработка всички въглехидрати в състава им се превръщат в обикновена захар.
Консумацията на насилствено узрели банани не просто не е полезна – тя може да бъде вредна за здравето ви. Освен очевидните недостатъци от консумацията на вредни въглехидрати с висок гликемичен индекс, бананите увеличават вискозитета на кръвта.
Увеличения кръвен вискозитет води до понижаване на кръвоносните потоци (намалено кръвоснабдяване) към отделните части на тялото.
Това води до потенциалната опасност от появяване или задълбочаване на еректилната дисфункция при мъжете, както и до влошаване на състоянието на кръвоносните съдове при хората, които страдат от варикозни (разширени) вени.
Коментари
който ми яде мазнина(месо, мас, сирене, кашкавал,мляко, зехтин, олио, ядки и семки,) и си мисли че това е храната с която нашия организъм е създаден да просъществува, ще понесе болката от това да бъдеш събуден чрез страдание, понеже всяка стъпка на криво води до изкълчен глезен и падане, закони на вселената са това.
А относно бананите ако ще да са от Марс бананите са в пъти по -добрата храна от всичко изписано отгоре,ако не вярвате бъдете на банани узрели за седмица и не по 1 а по 20-30 на ден и вижте как ще се почувствувате хайде пробвайте стига сте говори ли наизуст.
Малко хора обаче наистина искат да им е хубаво:))))