Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Кладница в чинията в няколко различни идеи

Кладница в чинията в няколко различни идеи

Кладница в чинията в няколко различни идеи

Макар да сме озаглавили следната статия по този начин, ще ви подскажем още в началото ѝ, че с помощта на гъбите кладница се приготвят и невероятно вкусни супи и чорби, които логично се поднасят в купички, а не в чинии.

Преди да ви покажем какво можете да сготвите с кладница, да вметнем и няколко думи за самите гъби и защо те се считат за истински кулинарен деликатес.

За разлика от повечето гъби, гъбите кладница нямат особено отчетлив аромат, но пък имат способността да попиват всички ароматни подправки, които се добавят към ястията, а и не оцветяват готвеното с тях.

Имат превъзходен вкус, което ги нарежда сред най-предпочитаните гъби в световната кухня.

Супи и чорби с кладница

Традиционна гъбена супа

Запържете в малко масло нарязан на ситно лук, морков и целина. След няколко минути добавете гъбите заедно с вода или гъбен бульон и оставете да къкри на слаб огън около 10- 15 мин. За да сгъстите супата с кладница добавете към нея и шепа предварително измит и отцеден ориз или пък нарязани на кубчета картофи. Когато всичко е готово, подправете по ваш вкус, като имате предвид, че освен сол и черен пипер на гъбената супа биха пасвали чудесно и зелени подправки като копър, магданоз, див чесън и др.

Шкембе чорба с кладница

Шкембето не е по вкуса на всеки, но можете да приготвите чудесна фалшива шкембе чорба като вместо шкембе задушите в масло нарязани на кубчета гъби кладница, към които после да добавите прясно мляко и всичко останало, което слагаме на традиционната шкембе чорба.

Салати и предястия с кладница

Можете да приготвите добре познатата ни овчарска салата, като вместо печурки добавите към нея мариновани гъби кладница или пък да приготвите традиционните задушени в масло гъби.

По-нестандартно хрумване е да опукате люти чушлета или пък чушки сиврия (в случай че не обичате или лютото не ви понася), като към тях добавите и задушени в масло гъби кладница. Подправете по обичайния начин с олио, оцет, сол, чесън, копър и/или магданоз. Подобна салата пасва на всякакви основни ястия и гозби.

Не на последно място, можете и да панирате гъбите кладница и да ги превърнете в чудесно предястие или гарнитура. Използвайте стандартна панировка от яйца, брашно, прясно мляко, сол и черен пипер.

Основни ястия и гарнитури с кладница

Гъбите кладница пасват чудесно на всякакво месо и могат да бъдат употребявани в почти всички рецепти, в които по навик използвате традиционните печурки.

Ризотото с кладница има превъзходен вкус, както и всички ястия, в които използвате картофи. Пригответе страхотна паста, лазаня или пица с кладница или пък така обичаният от нас боб с манатарки, като вместо манатарки използвате кладница. Развихрете на воля въображението си и експериментирайте, защото кладницата неслучайно е наричана и Кралица на гъбите.

В заключение ще добавим, че освен вкусна гъбата кладница е и изключително полезна, като се е използвала за медицински цели още през 5- ти век. Тя е богата на фибри, бета глюкани и още куп полезни вещества, които способстват укрепването на имунната ни система. Не се колебайте и включвайте гъбите кладница в менюто си редовно

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати