Гликемичният индекс е показател, който показва с каква скорост един продукт се преобразува в глюкоза. Глюкозата е главен източник на енергия в организма. Показва след консумацията на различните храни до колко се повишават нивата на кръвната захар.
Високият гликемичен индекс показва, че продукта се преобразува по-бързо.
Гликемичният индекс на глюкозата 100. Гликемичният показател на всеки хранителен продукт се сравнява с този на глюкозата.
Глюкозата в човешкият организъм осигурява горивото на мозъка.
При консумиране на храни с висок гликемичен индекс се покачват бързо нивата на кръвната захар. Това, от своя страна, води до образуването в организма на инсулин. Той понижава нивата на кръвната захар. По този начин мастните натрупвания не се преобразуват веднага в глюкоза.
Храните с нисък гликемин индекс са основен елемент в доста диети.
В зависимост от гликемичния индекс храните се разделят на три групи:
- Храни с нисък гликемичен индекс - това са храни, които са с гликемичен индекс под 55 се смятат за нисък индекс;
- Храни със среден гликемичен индекс - е тази група попадат храни с гликемичен индекс от 55 до 70;
- Храни с висок гликемичен индекс - при храни, за които гликемичният индекс е над 70, се смятат за висок индекс.
Гликемичен индекс на различните видове месо
- Свинското месо има гликемичен индекс 50.
- При говеждото месо той е 40.
- Пилешкото месо е с гликемичен индекс 30.
- При рибата гликемичният индекс е 38.
Коментари