Ако и вие сте истински гурман и обожавате да експериментирате, опитвайки нови и нови ястия, тогава със сигурност трябва да опитате и баварски леберкез. Това всъщност е немски деликатес, който се приготвя от мляно месо във форма за кекс или хляб. Може да се каже, че това е немския вариант на нашата рецепта руло Стефани, което всички така обичаме и често си готвим за празниците.
Как да направим баварски леберкез? Вижте повече в следващите редове:
Буквалният превод на този вкусен и сочен немски деликатес е "сирене от черен дроб". При приготвянето му е много важно мляното месо да е еднородна смес, тъй като в противен случай няма да се получи така сочно и вкусно това кулинарно изкушение.
В класическата рецепта се използва мляно говеждо и свинско месо, но днес вариациите на деликатеса са много и всеки си избра как точно да го готви. Ние ще ви предложим една от най-обичаните рецепти за баварски леберкез, която се приготвя по класическа рецепта.
Необходими продукти:
- 400 г говеждо месо;
- 400 г свинско месо;
- 200 гр. бекон;
- 250 мл. вода;
![как се прави баварски леберкез](/files/lib/600x350/leberkase.webp)
- 1 ч. л. сол;
- 1 ч. л. бял пипер;
- 1 глава кромид лук;
- 1 ч. л. риган;
- масло
Начин на приготвяне: Първо охладете много добре месото, а след това го нарежете на дребно и го смлете на много фина кайма.
Смесете свинската и говеждата кайма, а след това овкусете с черния пипер и настъргания на дребно ренде лук.
Добавете към каймата ригана, нарязания на много дребно бекон и смесете всичко много добре, а след това оставете сместа за 1-2 часа да се охлади в хладилника.
Намажете форма за кекс или хляб с малко масло и изсипете охладената смес. Печете баварския леберкез на слаба фурна около 180 градуса за около 1 час, докато не се получи хрупкава златна коричка. Ако фурната ви има вентилатор, тогава намалете градусите на около 160.
Ето че вече и вие знаете как да си направите баварския леберкез и да поглезите цялото си семейство с това вкусно изкушение от немската кухня. Както виждате и сами, рецептата е лесна и дори начинаещ би се справил с приготвянето на кулинарното изкушение.
Ако искате да поглезите гостите си и да удивите вкусовите им рецептори с нещо ново и различно, тогава просто им пригответе вкусен баварски леберкез по класическа рецепта.
Вижте и нашите предложения за Паниран леберкез и Домашен леберкез.
Коментари