Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Леберкез - що е то и как се прави?

Леберкез - що е то и как се прави?

баварски леберкез
Снимка: RitaE /pixabay.com

Ако и вие сте истински гурман и обожавате да експериментирате, опитвайки нови и нови ястия, тогава със сигурност трябва да опитате и баварски леберкез. Това всъщност е немски деликатес, който се приготвя от мляно месо във форма за кекс или хляб. Може да се каже, че това е немския вариант на нашата рецепта руло Стефани, което всички така обичаме и често си готвим за празниците.

Как да направим баварски леберкез? Вижте повече в следващите редове:

Буквалният превод на този вкусен и сочен немски деликатес е "сирене от черен дроб". При приготвянето му е много важно мляното месо да е еднородна смес, тъй като в противен случай няма да се получи така сочно и вкусно това кулинарно изкушение.

В класическата рецепта се използва мляно говеждо и свинско месо, но днес вариациите на деликатеса са много и всеки си избра как точно да го готви. Ние ще ви предложим една от най-обичаните рецепти за баварски леберкез, която се приготвя по класическа рецепта.

Необходими продукти:

- 400 г говеждо месо;

- 400 г свинско месо;

- 200 гр. бекон;

- 250 мл. вода;

как се прави баварски леберкез

- 1 ч. л. сол;

- 1 ч. л. бял пипер;

- 1 глава кромид лук;

- 1 ч. л. риган;

- масло

Начин на приготвяне: Първо охладете много добре месото, а след това го нарежете на дребно и го смлете на много фина кайма.

Смесете свинската и говеждата кайма, а след това овкусете с черния пипер и настъргания на дребно ренде лук.

Добавете към каймата ригана, нарязания на много дребно бекон и смесете всичко много добре, а след това оставете сместа за 1-2 часа да се охлади в хладилника.

Намажете форма за кекс или хляб с малко масло и изсипете охладената смес. Печете баварския леберкез на слаба фурна около 180 градуса за около 1 час, докато не се получи хрупкава златна коричка. Ако фурната ви има вентилатор, тогава намалете градусите на около 160.

Ето че вече и вие знаете как да си направите баварския леберкез и да поглезите цялото си семейство с това вкусно изкушение от немската кухня. Както виждате и сами, рецептата е лесна и дори начинаещ би се справил с приготвянето на кулинарното изкушение.

Ако искате да поглезите гостите си и да удивите вкусовите им рецептори с нещо ново и различно, тогава просто им пригответе вкусен баварски леберкез по класическа рецепта.

Вижте и нашите предложения за Паниран леберкез и Домашен леберкез.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати