С названието градивни елементи на протеините често наричаме незаменимите аминокиселини. Това са 9 съединения, които са жизнено необходими за редица процеси в тялото, и то не може да ги произвежда сами, а ги набавя с храната.
Една от тези 9 незаменими или есенциални аминокиселини е валинът. Тя е с разклонена верига, поради което е високо ефективна при растежа и възстановяването на мускулите. Отговаря и за производството на енергията в тялото.
Името на аминокиселината валин идва от растението валериана, защото има положителен ефект върху нервната система - централна и вегетативна, наред с действието при растежа на тъканите. Веществото пречи и за понижаване на нивата на серотонин в тялото.
Полезните свойства на аминокиселината валин се изразяват в регулиране на метаболизма на протеините, участие в синтеза на витамин В3 в организма, поддържане на нормални азотни нива в тялото. Валинът се грижи и за абсорбацията на други аминокиселини от протеиновата група, защото се съвместява добре с протеините, полиненаситените мастни киселини и бавно смилаемите въглехидрати.
Пълноценното хранене и здравето определят нивата на валин в тялото. Стомашно-чревните заболявания намаляват количествата на валина в клетките. При диабет и чернодробни заболявания положителният ефект на валина спада.
Човешкото тяло се нуждае от 3-4 г валин на ден.
От кои храни да набавим валин?
Най-високо е съдържанието на валин в яйцата, цели 6.8 г.
Кравето мляко съдържа почти същото количество от него в грамове.
От варивата кафявият ориз осигурява добри попълнения на валин за тялото.
Филето от сьомга и калмарите са морските деликатеси, които зареждат и с незаменимата аминокиселина.
От различните меса пилешкото и говеждото са с почти еднакви възможности да осигурят това важно вещество на тялото ни.
Царевичното брашно, орехите, шамфъстък, сушеният грах, червеният боб, тиквените семки и пшеничното брашно са препоръчителни храни, ако търсим да си набавим валин за деня.
Необходима информация е, че при някои състояния и заболявания нуждата от незаменимата аминокиселина нарастват. Това са депресиите, зависимостите, големите натоварвания, а също и болести като множествената склероза или при възстановяване на увреждания на тъканите.
Обратно, валин е нужен в по-малки количества при сърповидно-клетъчната анемия, болестите на чревния тракт и парестезията.
Здравите хора се нуждаят от валин и затова е добре да включват често в менюто си храните, които го съдържат в най-висока степен.
Вижте още кои са най-добрите храни източници на аминокиселини и защо трябва да ядете често ечемик.
Коментари