Глицин
Аминокиселини

Глицин

Глицинът представлява неесенциална аминокиселина, която участва в състава на белтъците. Глицинът е най-малката аминокиселина, но за сметка на това е една от най-съществените аминокиселини, произвеждани от организма. Източници на глицин.

1

Аминокиселини

Аминокиселините с информация за тях и тяхното приложение. Най-известните аминокиселини. Всичко за аминокиселините.
Аминокиселини - ФенилаланинАминокиселини

Фенилаланин

12.03.20141

Фенилаланинът представлява есенциална аминокиселина. Фенилаланинът е един от основните невротрансмитери. Фенилаланинът прониква в тялото през кръвно-мозъчната бариера, поради което той може да повлияе пряко върху химическите процеси в мозъка.

Аминокиселини - ТреонинАминокиселини

Треонин

12.03.2014

Треонинът е незаменима аминокиселина, която подпомага поддържането на протеиновия баланс в организма. Треонинът се намира в централната нервна система, сърцето, скелетните мускули. Източници на треонин.

Аминокиселини - ПролинАминокиселини

Пролин

12.03.2014

Пролинът представлява неесенциална аминокиселина, необходима за производството на колаген. Пролинът може да се синтезира от глутаминова киселина. Източници на пролин.

Аминокиселини - СеринАминокиселини

Серин

12.03.2014

Серинът представлява неесенциална аминокиселина, която се синтезира в тялото на базата на глицин. Серинът е важен както за физическото, така и за психическото здраве на човека. Източници на серин.

Аминокиселини - ЛизинАминокиселини

Лизин

12.03.2014

Лизинът представлява една от най-важните аминокиселини, поради факта, че принадлежи към групата на есенциалните аминокиселини. Лизинът участва в изграждането на всички видове белтъчини. Ползи от лизин.

Аминокиселини - ИзолевцинАминокиселини

Изолевцин

12.03.2014

Изолевцинът представлява незаменима аминокиселина, която заедно с валина и левцина образува групата ВСАА. Изолевцинът участва в образуването на хемоглобина и регулира нивата на кръвната захар. Източници на изолевцин.

Аминокиселини - ТирозинАминокиселини

Тирозин

12.03.2014

Тирозинът представлява неесенциална аминокиселина, която влиза в състава на протеините в човешкия организъм. Тирозинът поддържа нормалните функции на щитовидната, хипофизната и надбъбречната жлези. Ползи от тирозин.

Аминокиселини - АргининАминокиселини

Аргинин

10.03.2014

Аргининът представлява ценна аминокиселина, която организмът може да синтезира самостоятелно. Аргининът е една от 20-те най-често срещани в природата аминокиселини. Аргининът е необходим за изпълнението на редица физиологични процеси.

Аминокиселини - ХистидинАминокиселини

Хистидин

05.03.2014

Хистидинът е незаменима аминокиселина, която взема участие в растежа и възстановяването на тъканите в човешкия организъм. Хистидинът е от изключително значение за образуването на бели и червени кръвни телца. Вреди от хистидин.

Аминокиселини - ОрнитинАминокиселини

Орнитин

05.03.2014

Орнитинът представлява основна аминокиселина, която участва в производството на урея. Орнитинът представлява основна аминокиселина, която участва в производството на урея. Ползи от орнитин.

Аминокиселини - ВалинАминокиселини

Валин

05.03.2014

Валинът е основна аминокиселина в мускулния протеин. Валинът има стимулиращи свойства по отношение на мускулната маса, растежа и възстановяването на тъканите, поради което е най-разпространен в мускулната тъкан. Предозиране с валин.