Бетаин

Бетаин

В стремежа си да се борят с токсичните странични продукти и всички последици от модерния начин на живот, хората все повече се завръщат към природата и нейните лековити дарове. Има много съединения, които започват да се изследват, изучават и разбират. Едно от тях е бетаинът. Въпреки че е открит през 19 век, сега се открива неговата всеобхватна роля в жизнените процеси в тялото.

Какво знаем и трябва да научим за бетаина?

Същност и източници на бетаина

Бетаинът, с латинско название betainе, е една проста аминокиселина, производна на глицина. За първи път е бетаин е извлечен от сока на захарното цвекло. Освен в него се среща и в много растения, а също и в животински организми като раците и голите охлюви.

Източниците на бетаина са с естествен или синтетичен произход. Полученият от естествени източници бетаин представлява малки кристали, светлокафяви на цвят и леко сладникави на вкус. Полученият по синтетичен път бетаин представлява малки кристали, бели на цвят.

Бетаинът участва в ролята на катализатор в редица химични реакции в тялото и оказва влияние на обмяната на веществата. Той е в ролята на защитник на кожните клетки от излишните соли. Тази нова храна се използва при хора над 10- годишна възраст, подложени на интензивно мускулно натоварване, в уточнени дози от 2.5 грама бетаин на ден. Става въпрос за спортисти над 10-годишна възраст.

Бетаинът присъства по естествен начин в храни от рода на цвеклото, спанака и пшеничното брашно. Присъствието на бетаин в организма обаче не се дължи само от консумацията на съдържащи бетаин храни, но и от храни, съдържащи холин, тъй като повечето холин се окислява до бетаин в организма.

Действието на бетаина в организма

Спанак и цвекло имат бетаин

Действие на бетаина е тясно свързано с действието на холина, фолиевата киселина, витамин B12 и S-аденозилметионина, който е форма на аминокиселината метионин.

Тези съединения заедно с бетаина пренасят и отдават метиловите групи, които са необходими за протичането на важни химични процеси в клетките. Отдаването на метилови групи с помощта на бетаин играе важна роля за правилното функциониране на черния дроб, клетъчното размножаване и реакциите, свързани с изхвърлянето на токсини от тялото.

Бетаинът участва също в образуването на карнитин и предпазва бъбреците от вредни влияния.

Бетаинът е тясно свързан с друга аминокиселина - холин. Когато холинът отдаде една или няколко метилови групи, той се превръща в бетаин. Ако бетаинът отдаде една от своите метилови групи, той се превръща в диметилглицин.

Тъй като бетаинът не е хранителна съставка, състоянието на недостиг на бетаин не съществува.

Значението на бетаина за жизнените процеси в тялото

Много от храносмилателните смущения могат да бъдат туширани или напълно елиминирани с помощта на напълно натурални и безопасни природни средства. Едно от тях е бетаинът, уникалното вещество с огромни ползи за храносмилането и състоянието на черния дроб и жлъчката. Едно от основните му предназначения е, че увеличава нивото на стомашната киселина. В резултат на това повишение храносмилането и усвояването на хранителните вещества от тялото рязко се подобряват.

Бетаинът е известен с това, че стимулира производството на жлъчни сокове, подобрява мастната обмяна в черния дроб и цялостното положително действие в процесите на храносмилане и усвояване на храната. Особено полезен е за хората с нередовно хранене, което обикновено става с некачествени продукти, както и при повишен апетит, бавно храносмилане и други нарушения в храненето.

Хората, които страдат от стомашно-чревни проблеми, често смятат, че оплаквания като парене, тежест в стомаха, газове, рефлукс и констипация или диария се дължат на повишената киселинност на стомаха, които разговорно се наричат киселини. За цялта им се предписва лечение с лекарства, инхибитори на протонна помпа.

Тази практика често допълнително усложнява симптомите, защото голяма част от хората всъщност страдат от недостатъчна продукция на стомашна киселина. Докато повишената киселинност на стомаха е по-рядко явление и обикновено без негативни ефекти, с изключение на налична язва на стомаха или ГЕРБ. Понижената киселинност позволява на патогени като Helicobacter pylori да стартират болестен процес.

Бетаинът има уникално действие като хепатопротектор и като кардиопротектор. Като донор на метилови групи бетаинът увеличава нивата на антиоксидантния глутатион, с което намалява риска за сърдечния мускул. Използва се като лекарство за лечение на неалкохолен стеатохепатит и като средство, подпомагащо чернодробната детоксикация.

Храни, източници на бетаин

Киноата съдържа бетаин

Бетаинът има важна роля в жизнените процеси в тялото и затова набавянето му естествен път чрез храната е препоръчително. Кои храни го съдържат в достатъчни дози?

Киноа

Често киноата е определяна като зърно. Всъщност представлява годно за консумация семе. Тя оглавява списъка с богати на бетаин храни със съдържание на 630 милиграма на 100 г киноа или малко над ½ чаша варена киноа. Повечето киноа е обработена, така че е премахнато нейното естествено покритие, което съдържа горчиво вещество, дразнещо очите и дихателните пътища. Може да се отстрани чрез накисване във вода за няколко часа, след което се изплаква под течаща вода.

Спанак и цвекло

Замразеният спанак осигурява 110 до 130 милиграма бетаин на 100 грама храна. Суровото цвекло съдържа 130 милиграма, а консервираното цвекло има 260 милиграма във всяка порция от 100 грама цвекло. Това на практика е 1 чаша продукт.

Готова за консумация зърнена култура

Овесът е източник на бетаин

Стойностите на бетаин в готовите за консумация зърнени култури е в границите от 0, .2 милиграма до 410 милиграма в пшеничен зародиш.

Пълнозърнестите зърнени храни осигуряват около 360 милиграма бетаин, а други пълнозърнести зърнени храни, включително овесът и пшеницата, съдържат 120 до 170 милиграма бетаин на 100 зърно. Зърната от царевицата или ориза имат най-ниските нива на бетаин.

Хлебни изделия

Пълнозърнестите храни са добър източник на бетаин, защото триците и зародишите в тях съдържат по-високи концентрации на хранителни вещества. Печените продукти като бисквитите например съдържат около 20 до 40 милиграма бетаин на 100 грама хранителен продукт. Френският и пшениченият хляб пък съдържат от 55 до 92 милиграма бетаин на 100 грама хляб. Нужни са 3-4 филийки хляб, за да се задоволи нуждата от бетаин дневно.

Семена и ядки

Бетаин в слънчогледовите ядки

Слънчогледовите семена осигуряват 35 милиграма, а кашуто 11 милиграма бетаин в 100 грама ядки за всеки. И двете предложения са чудесни източници на други хранителни вещества в добавка към бетаина, но те също така имат 161 до 164 калории в порция от 28 грама.

Странични ефекти и нежелани реакции при употреба на бетаин

Бетаинът може да бъде приеман и като хранителна добавка, предписана от лекар специалист. При хора с омазнен черен дроб, в следствие от алкохолизъм, препоръчителната доза бетаин цитрат или бетаин аспартат, взиман под формата на хранителна добавка е в рамките на 1 000 до 2 000 милиграма три пъти дневно.

Приемът на по-ниски дневни количества се препоръчва за профилактика на чернодробни заболявания. Тази препоръка обаче няма зад себе си реални цифри, тъй като не са проведени изследвания в тази насока.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен