Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Богати на бета-каротин храни

Богати на бета-каротин храни

папаята е богата на бета-каротин

Бета каротинът представлява багрило, с помощта на което се произвежда витамин А. Той е важен за тялото антиоксидант. Служи също за поддържане на кожата, имунната система и очите.

Ползите му се заключават и в намаляване на окисляването на молекулите, неутрализиране на увреждането на липидите в клетъчните мембрани, протеините и ДНК от свободните радикали. Той има защитна функция по отношение на сърдечно-съдови заболявания и рак.

В природата се съдържа в някои зеленчуци и плодове. Отличава се с жълто-оранжевия си цвят. По обагрянето на съответното растение можем да открием наличието на бета-каротин в него.

В следващите редове вижте някои от храните, богати на бета-каротин:

Моркови

Морковите са сред зеленчуците с най-високо съдържание на провитамин А, както още се нарича бета-каротинът. Те са сред най-мощните антиоксиданти, предпазващи тялото от оксидативен стрес. Те съдържат също така значително количество фибри, витамин К, калий, йод, фосфор, желязо, натрий и други.

Тиква и тиквени семки

бета каротин в тиквата

Цялото месеста част на тиквата съдържа полезни фибри и макро- и микро елементи. Тиквеното семе е много питателно, в него има разнообразен комплекс от ценни вещества. Сред тях са витамините А, С, К, Е, група В(В1, В2, В5, В6, В9). Съдържат още желязо, фосфор, калий, калций, магнезий, цинк, селен, мед и манган.

Марули

В марулите се намират много витамини и минерали. Голяма част от химическия им състав заема водата. Те са с ниско съдържание на калории, но с много полезни елементи. Минералите се представени от желязото, калция, фосфора, магнезия и други. Богати са и на фибри и целулоза.

Папая

Този забележително вкусен тропически плод е много богат на папаин. С високото съдържание на бета- каротин и витамин С плодът намалява оксидативните увреждания и снижава оксидативния стрес.

Грейпфрут

Грейпфрутът е богат на различни хранителни вещества, антиоксиданти и растителни влакнини, което го нарежда сред най-здравословните плодове от групата на цитрусовите. Богат е на витамини В, С, А, желязо, на минералите магнезий, калий, фосфор и разбира се на бета- каротин.

Спанак

Известният със съдържанието си на желязо зеленолистен зеленчук съдържа и много бета- каротин. Предимство му дава и съдържанието на фибри, неразтворими във вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest