Зеленият цвят все повече се превръща в утвърждаващ за здравословен, био или екологичен начин на живот. Зеленото носи послание за природосъобразност. Изобщо не е случайно, че зелените храни дават възможност тялото да остане здраво и жизнено.
Храните със зелен цвят се свързват и асоциират с хлорофила, те са основен източник, чрез който се снабдяваме с него, а той от своя страна е чудесен показател кои храни имат лечебни свойства.
Защо е толкова важен и ценен хлорофилът за човешкия организъм?
Той съдържа много ползи за здравето, които го правят истинска чудотворна храна. Определят го като кръвта на растенията и освен че е основата за тяхната фотосинтеза, той има структура много подобна на тази на хемоглобина. Доказано е опитно, че действието му е на стимулант на червените кръвни клетки. Той улавя светлината от слънцето и я трансформира в човешкото тяло, тоест зарежда клетките ни със слънцето.
Хлорофилът по този начин се явява като много мощен антиоксидант. Ценното в него са свойствата му да пречиства. Той носи в себе си елемента магнезий и с него се грижи за здравината на костите и мускулите. Освен това има алкализиращо действие. Всички зелени храни притежават способността да се свързват с тежки метали и да ги извеждат от тялото. Водораслото хлорела е емблематично в това отношение.
Обикновено хлорофилът се придружава и от желязо в храните, но по-ценни са витамините, минералите и ензимите, които се съдържат в зелените храни, източници на хлорофил.
Кои точно зелени храни ще ни заредят най-добре с ценния пигмент хлорофил?
Това са зеленчуците с тъмно зелен цвят. На първо място спанакът, броколите, марулите, къдравото зеле, грахът. Правилото напомня, че колкото една храна е по- наситено зелена, толкова повече хлорофил има в нея. Така че при проблеми като незарастващи рани, чревни оплаквания, натрупване на токсини трябва да се заложи на наситено зелените храни - те са неблагоприятно място за развитие на вредни бактерии.
При консумацията на зелените зеленчуци трябва да се помни, че не бива да се обработват термично дълго време. Това намалява количеството хлорофил в тях. Сурови или задушени за кратко на пара е по- добра опция за обработката им.
Едни от най-полезните зелени храни са пшеничните и ечемиковите стръкове и сокът от тях. Човешкият организъм ги усвоява бързо и лесно и те зареждат тялото с енергия в кратки срокове.
Пшеничните стръкове подмладяват и подобряват еластичните качества на кръвната плазма. Имат богато хранително съдържание, в което преобладава хлорофилът. Много са полезни при дехидратация.
Ечемиковите стръкове са подобни на пшеничните като качества и полезно действие и имат антивирусни свойства, но по-слаб детокс ефект. Полезни са при артрит и астма.
С хлорофил може да се зареди тялото и чрез предлаганите хранителни добавки в търговската мрежа.
Коментари