Оротовата киселина е витаминоподобно съединение. Тя може да постъпи в човешкото тяло отвън чрез храната, но също така се синтезира от полезните бактерии в червата. Оротовата киселина стимулира растежа и оказва влияние върху много основни физиологични процеси.
Физични и химични свойства на витамин B13
Витамин B13 (Оротовата киселина) е бял кристален прах, разтворим във вода, витаминоподобно вещество. Химична и формула е C5H4N2O4 (2.6-дихидроксипиримидин-4-карбоксилна киселина). В свободно състояние това са бели кристали с точка на топене 345-346 °С. B13 е неразтворим в киселини, но се разтваря добре в основи и гореща вода. Интензивно абсорбира ултравиолетовите лъчи и има изразени киселинни свойства, лесно образувайки соли с метали.
Биологична функция на витамин B13
Оротовата киселина участва в метаболитните процеси на протеините и фосфолипидите, фолиевата и пантотеновата киселина, на витамин B12 и в синтеза на аминокиселината метиони. Още оротовата киселина участва в оползотворяването на глюкозата, синтеза на рибоза, на аденозин трифосфат, активирането на съкратителните способности на мускулната тъкан, растежа и развитие на клетки и тъкани (по-специално мускулна тъкан), в създаване на мускулни карнозинови резерви.
Оротовата киселина има стимулиращ ефект върху протеиновия метаболизъм, има благоприятен ефект върху функционалното състояние на черния дроб, ускорява регенерацията на чернодробните клетки, намалява риска от развитие на стеатоза, помага за намаляване на нивата на холестерола в кръвта, а също така подобрява контракцията на миокарда, има благоприятен ефект върху репродуктивната функция и процесите на растеж.
Хранителни източници на витамин B13
В храната оротовата киселина е под формата на съединения с минерали (магнезий, калий, калциеви соли), слабо разтворими във вода. Тези органични соли се абсорбират лесно в кръвта от тънките черва. Минералите се отделят в кръвта и свободната оротова киселина се транспортира до черния дроб, други органи и тъкани.
Най-високото съдържание на оротова киселина е открито в черния дроб и дрождите (маята), а голямо количество от нея присъства и в млякото и млечните продукти, особено в суроватката. Основният източник на оротова киселина за хората е кравето мляко, в частност киселото и изварата. Още се среща в кореноплодните зеленчуци.
Дневна нужда от витамин B13
Дневната доза оротова киселина е:
- за възрастни - 0.5-1.5 г, понякога до 3 г;
- кърмачета - 0.125-0, 25 г;
- за деца на 1-3 години - 0.125-0.5 г;
- за деца на възраст 3-8 години - 0.25-1 г;
- бременни жени - 3 г;
- кърмачки - 3 г.
В зависимост от тежестта на заболяването дневните дози и продължителността на лечението могат да бъдат увеличени, тъй като лекарството е нетоксично.
Полезни свойства на витамин B13
Витамин B13 има следните полезни свойства:
- Подобрява репродуктивното здраве, благоприятно влияе върху развитието на плода по време на бременност;
- Възможно е да предотврати някои от проблемите, свързани с черния дроб и преждевременното стареене;
- Помага при лечението на множествена склероза;
- Участва в синтеза на метионин, в метаболизма на фолиева киселина, пантотенова киселина и витамин B12;
- Притежава анаболни свойства;
- Стимулира синтеза на протеини;
- Помага при клетъчното делене;
- Подобрява растежа и развитието на тялото;
- Витамин B13 регенерира чернодробните клетки;
- Намалява риска от анемия;
- Помага за поддържане на съкратителната способност на мускулите;
- Подобрява контракцията на миокарда, като предотвратява инфаркт на миокарда.
Използване на витамин B13
Оротовата киселина се използва като препарат под формата на калиев оротат, индикациите за приема му са:
- Чернодробни заболявания, цироза;
- Хронична сърдечна недостатъчност;
- Вирусен хепатит;
- Пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника;
- Нефропатия;
- Болест на Боткин;
- Следоперативен период;
- Ефективността на оротовата киселина е показана при деца от 6 месеца до 10 години, страдащи от различни кожни заболявания (екзема, невродерматит, псориазис, ихтиоза);
- Оротовата киселина се предписва за подобряване на поносимостта на лекарства: антибиотици, сулфонамиди, резохин, делагил, стероидни хормони.
Вредни свойства на витамин B13
Дългосрочната употреба на оротова киселина не е причинила никакви странични ефекти или усложнения. В някои случаи могат да се появят алергични реакции.
Усвояемост на витамин B13
Витамин B13 се абсорбира от хранителните продукти лесно и почти напълно, с изключение на някои случаи. Намаляването на усвояването на витамина се случва, ако човек консумира алкохол и храна, която ускорява чревната подвижност (например сушени плодове или сливи).
Недостиг на витамин B13
Все още не са установени заболявания, причинени от дефицит на витамин B13. При липса на този витамин други витамини от група В „заместват“ оротовата киселина, осигурявайки известно преструктуриране на метаболитните процеси. В редки случаи B13 може да се предписва на юноши или при сериозни наранявания, когато се установи дефицит на това вещество.
Излишък от витамин B13
Прекомерният прием на витамин B13 в човешкото тяло се наблюдава само при неконтролиран прием на лекарства, съдържащи оротова киселина. В този случай е възможно развитието на алергични реакции, изразяващи се в зачервяване на кожата и поява на сърбеж. Също може да се получи разстройство на стомашно-чревния тракт. В големи дози оротовата киселина може да причини нарушаване на функциите на черния дроб или диспептични симптоми. След като спрете да приемате тези лекарства, тези симптоми изчезват доста бързо.
Взаимодействие на витамин B13 с други вещества
Витамин B13 допринася за най-доброто усвояване на витамин B9. При липса на витамин B12 в храната, погълнатата оротова киселина е в известна степен в състояние да компенсира дефицита на това вещество, осигурявайки нормалното протичане на редица ензимни реакции.
B13 помага на организма да понася по-добре определени антибиотици, стероидни хормони, делагил, резохин, сулфонамиди.
Вижте още как да набавим повече витамин C и фолиева киселина в диетата.
Коментари