Името суши неизменно се свързва с японската кухня, макар това ястие да е покорило вече целия свят. Приготвено с голям майсторлък и много въобажение от т. нар итамае (майсторите- готвачи на сушито), то е не само изключително вкусно, но и много полезно.
Неслучайно заради голямото количество морски деликатеси, които консумират японците, те са и хората с най-дълга продължителност на живота, а в самата страна живеят над 40 000 столетника.
В България вече можете лесно да се снабдите с продуктите, които Ви трябват, за да си приготвите суши сами, а и в интернет пространството има безброй рецепти.
Освен тях обаче, трябва да имате предвид, че е добре да си закупите и аксесоарите, които ще са Ви необходими за тази цел и които използват истинските итамае. Ето какво ще Ви бъде необходимо, за да можете да си приготвите сами някой от най-разпространените видове суши:
1. Дървена плоска купа, известна в Япония като Хангири
След като сварите ориза за сушито, според упътванията на опаковката му, ще трябва да го смесите с оризов оцет, захар и сол.
Именно за тази цел Ви е необходимо да разполагате с хангири. Благодарение на материала, от който е изработен, оризът лесно се разбърква без да се начупват отделните зрънца. Освен това наред с ароматите, с които е подправен, попива и лек аромат на дърво, който е много характерен за японския ориз за суши.
2. Дървена или бамбукова дъска за рязане на продуктите за суши, както и много остър нож.
3. Бамбукова рогоза, известна като Макису
Можете да си я закупите във всеки магазин за азиатски стоки или на специализираните щандове за суши продукти. Тя ще Ви позволи да навивате по-лесно водораслите нори, които се използват за приготвянето на макизуши.
4. Хартиено ветрило, познато като Учива
Използва се, за да може по-бързо да изстине оризът, след като е разбъркан с хангирито. Ако не намерите такова ветрило, можете да използвате лист хартия, вестник или списание.
5. Специална дървена кутия на име Ошизуши гата
Идеята на тази кутия е да може да се приготвя традиционното суши, което се прави в Осака и което се състои от риба, която е притисната от подправен с оризов оцет ориз. След притискането лесно може така приготвеното ястие да се разреже на отделни порции и да се сервира.
Коментари