Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарни тънкости при правенето на суши

Кулинарни тънкости при правенето на суши

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Суши

В магазините отдавна се продават продукти, с помощта на които можете да приготвите суши в домашни условия. Но трябва да сте наясно и с някои тънкости в приготвянето на този японски специалитет.

Оризът за суши трябва да е приготвен по специална технология, за да получите лепкава маса с лек аромат на оцет. Сто и осемдесет грама ориз се измиват добре и се оставят да изсъхнат 45 минути.

След като поизсъхне, оризът се премества в тенджера, добавя се пет-сантиметрова лентичка от водорасли комбу и се заливат с 230 милилитра студена вода.

Похлупва се с капак и се кипва. След кипването на водата комбу веднага се отстранява, отново се похлупва с капак и се вари десет минути.

След това котлонът се изключва, капакът се маха и тенджерата се покрива с кърпа. Оставя се така за десет минути. В това време се приготвя оцетът – в малък емайлиран съд се смесват оризов оцет – супена лъжица и една четвърт, една супена лъжица захар и половин лъжичка сол.

Тази смес се нагрява на бавен огън до пълното разтваряне на захарта. Леко изстиналият ориз се слага в дървена или стъклена купа и се разбърква. Постепенно се долива оцетената смес.

Оризът се покрива с кърпа и се оставя да изстине на стайна температура.

Приготвяне на Суши

Суши е немислимо без маринован джинджифил - той е необходим за пречистване на вкуса. Но трябва да се приготви 4 дни предварително. Нарежете с помощта на белачка за картофи 250 грама корен от джинджифил.

Залейте с вряла вода така, че да покрие парченцата джинджифил.

Пригответе маринатата от 2 супени лъжици розово оризово вино, 2 супени лъжици саке и 5 супени лъжици захар. При липса на саке и оризово вино използвайте След като смесите виното и сакето, добавете към тази смес 90 милилитра оризов оцет. Омекналия джинджифил отцедете и сложете в буркан, залейте с маринатата. След четири дни джинджифилът е готов. Можете да замените розовото оризово вино с розе или червено вино, а сакето – с бяло вино.

Японците обожават нигири-суши. Наименованието на този вид суши произлиза от думата нигири, която означава шепа. При приготвянето на този вид суши трябва да се постигне плътен контакт на външната част и ориза.

Най-разпространено е нигири-суши с пушена сьомга. Вземете в лявата си ръка малко парченце пушена сьомга, а дясната леко намокрете. Вземете малко ориз и леко го стиснете в дясната си ръка. С показалеца на дясната ръка намажете със съвсем малко уасаби сьомгата и сложете върху нея топчето ориз. Прехвърляйте сушито от едната си ръка в другата, като осигурите максимално сцепление между сьомгата и ориза. Накрая оформете сушито като правоъгълник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest