Обичате да си хапвате суши, но невинаги ви се излиза на ресторант или пък не ви се занимава с дългото увиване на рулца?
Имаме решение за вас и вашите кулинарни желания и то се нарича суши салата. Най-хубавото на тази рецепта е, че получавате автентичен вкус, като си спестявате досадната част по приготвянето на самото суши – просто смесвате всичко в купа и се наслаждавате на азиатска вечер у дома.
В общи линии в тази апетитна салата има всичко, което се слага и в сушито, а основната съставка разбира се е ориз. Към нея се прави и великолепен сос, който наистина ще ви накара да се чувствате сякаш сте в японски ресторант – благодарение на уасабито и джинджифиловия сос, който ще сложим.
Целият процес по приготвянето трае 55 минути. Ако искате напълно автентичен вкус, най-добре да купите всички съставки от азиатската секция на супермаркета, който посещавате. Но дори и да не го направите, със сигурност тази салата със суши ще стане чудесна и с това, което имате под ръка.
Ето какви продукти ще са ви необходими:
• 1 чаена чаша ориз за суши;
• 2 1/4 чаши вода;
• 1/4 чаша плюс още 3 супени лъжици оризов оцет;
• 1/4 захар на кристали;
• 1 1/2 чаена лъжица сол;
• 1 супена лъжица сусам;
• 2 лъжици нарязан на много ситно маринован джинджифил;
• 3 стръка зелен лук, нарязан;
• 2 средни моркова нарязани на ситно;
• 1 голяма краставица, която е обелена и нарязана;
• 1 чаша едамаме;
• 2 листа водорасло, нарязани на лентички;
• 1 нарязано авокадо;
• 100 г пушена сьомга.
За соса:
• 2 чаени лъжици уасаби на прах
• 1 супена лъжица гореща вода
• 2 лъжици студена вода
• 2 супени лъжици соев сос
• 2 супени лъжици прясно изцеден джинджифилов сок
Начин на приготвяне:
В голям тиган смесете водата и ориза. След като заври, намалете на много ниска температура, сложете капак и гответе 45 минути.
През това време в малък съд сложете по-голямото количество оризов оцет да заври заедно със захарта и солта. След като се разтворят напълно, махнете от огъня.
Вземете купа за салата и в нея разбъркайте ориза с оцетната смес. След като изстине, изсипете сусама, останалия оризов оцет, джинджифила, зеленчуците, сьомгата, едамамето и лентичките от водорасли. Върху всичко това наредете нарязаното авокадо.
Сега остава само да направим соса за домашната суши салата. Първо разбъркайте уасабито в топла вода, след което го смесете и със студената вода, соевия сос и джинджифиловия сок. Полейте с него вашата суши салата и сервирайте.
Добър апетит!
Коментари