Едамаме

Едамаме

Храни с причудливи имена не липсват в световната кухня. Някои от тях са с доста древен произход. Пример за това е едамаме. С тази екзотично звучаща японска дума се назовават младите соеви зърна, набрани в точно определен момент. Прибират се на ръка, около 2 седмици преди да узреят напълно. В Япония ги ядат още от ХІІІ век.

Типично по японски отглеждането и прибирането на едамаме е вид изкуство. Идеалният момент да се прибере реколтата от соеви бобчета е само 3 или 4 дни. Трябва да се улучи моментът, когато те са още сладки, сочни и вкусни. Дори един ден забавяне разваля магията на този хранителен продукт. Бобчетата стават жилави за дъвкане, брашнени на консистенция и неприятни на вкус.

В родината им хората обичат да ядат тази приятна храна точно в нейния сезон. Те вярват, че храната, консумирана само в сезона, когато расте, удължава човешкия живот. Кога точно е сезонът на едамаме, зависи от това на какво географска ширина се намира държавата.

Несъмнено едамаме заслужава да се опита, най-малкото защото Япония има традиции в приготвянето и поднасянето на храната, граничещи с изкуство. В Страната на изгряващото слънце храненето е вид изкуство, подобно на всички други, и затова има какво да се научи от техните традиции.

Общи сведения за едамаме

Зеленият боб, известен като едамаме, е на практика неузряла соя. В превод от японски означава боб на клонка. По-точно в буквалния превод е семейно дърво, защото шушулките израстват на стъбълца. Японците отглеждат този вид соя основно заради зелените зърна. Те са млечни бобови зрънца, много харесвани в източната кухня, а вече и в европейския тип хранене.

Едамаме се берат преди узряването им и се продават заедно с шушулката. Освен че има невероятно приятен мек вкус, този хранителен продукт е богат на полезни съставки и има лечебно действие.

Хранителен състав на едамаме

Една чаша около 150 г едамаме дава на тялото наистина много хранителни вещества:

- Протеини - 18.5 г;

- Въглехидрати -13.8 г;

- Фибри - 8.1 г;

- Желязо -3.5 млг;

- Калций - 97.6 млг;

- Магнезий -99.2 млг;

- Фосфор - 262 млг;

- Калий - 676 млг;

- Цинк- 2.1 млг;

- Селен - 1.2 млг;

- Витамин С-9.1 млг;

- Фолат - 482 млг;

- Витамин А- 23.2 млг;

- Бета каротин - 271 млг;

- Витамин К - 41.4 млг;

- Лутеин и зеаксантин - 2.51 млг.

В тези бобчета се съдържат също витамин Е, тиамин, рибофлавин, ниацин, пиридоксин. Това означава, че зелената соя напълно замества месото и млечните продукти в осигуряването на всички ценни аминокиселини, от които тялото се нуждае. Съдържат се и незаменими аминокиселини, полезни полиненаситени мазнини, особено омега-3.

Ползи от едамаме

Едамаме ползи

Употребата на едамаме води до подобряване на цялостното здраве на организма.

1. Срещу мозъчни заболявания - изофлавоните в соевите растения намаляват опасността от спадове в когнитивната функция. Лечението с тази храна подобрява мисленето и познанието. Ефективни са след менопауза;

2. Понижава холестерола - консумацията на едамаме понижава нивата на холестерола с около 10 %. Съдържат и полезни фибри и витамин К и намаляват риска от сърдечни заболявания;

3. Превенция са за рак на гърдата и простатата - проучвания, проведени в Азия, показват, че зелените бобчета може да понижат риска от развитие на ракови клетки. Съдържанието на гинестеин има антиоксидантни свойства. Всички соеви култури са добра превенция срещу рак на простатата;

4. Борят се срещу депресията - съдържанието на фолат подпомага правилното клетъчно делене. Подпомага борбата с депресията чрез прием на повече фолиева киселина;

5. Коригира диабета - сред хората, които консумират повече соя, диабет тип 2 се среща в по-малко случаи;

6. Превенция срещу анемията - едамаме е отличен източник на желязо и това го прави подходящо средство за превенция на анемията.

7. Подпомага отслабването - наличието на протеини и фибри и отсъствието на мазнини е подходящо за хранителен режим при отслабване. Калориите се изгарят бързо.

Противопоказания за консумация на едамаме

Прекомерните количества неузрели соеви зърна завишават риска от алергия при кърмачетата, защото съдържат често срещан алерген. При установяване на симптоми на алергия трябва да се преустанови веднага консумацията. При треска, задушаване и проблеми с дишането е необходима спешна лекарска намеса.

Едамаме в кулинарията

В западния тип хранене едамаме е предястие или гарнитура, често поднасяно със суши. Японците обаче го смятат за идеално мезе за бира или саке. То е здравословно и вкусно.

В Страната на изгряващото слънце традиционните заведения за храни и напитки се наричат изакая. В тези хранителни заведения едамаме се поставя в менюто с напитките.

Бобчетата са хрупкави, солени, свежи и събуждат жаждата. Този хранителен продукт е носталгичен за японците, напомня им за приятно прекараното време с приятели в питейните заведения.

Може да се поднесат бланширани или варени, като добавка към основни ястия, салати, предястия, кремсупи и други варианти.

Как се приготвя едамаме?

Едамаме - зелена соя

Приготвянето на бобчетата е много лесно. Шушулките, в които се съдържат бобчета, се варят в подсолена вода. Малкото и свежо бобче има нужда от варене от 1 до 3 минути. По-едрите се варят от 1 до 6 минути. Може да се приготвят на пара. Сервират се топли или студени.

Бобчетата може и да се задушат. Нужен е съд с 1 сантиметър вода на дъното. Бобчетата се поставят над врящата вода в парна кошница. Покрива се съдчето и се оставя 5 до 10 минути на парата. За да се охладят, могат да се изплакнат.

Приготвят се и на микровълнова фурна. Подходящо е за замразени бобчета, на които са нужни 3 минути, за да станат готови.

За да се изпържат, е нужно да бъдат леко овъглени шушулките. Сервират се горещи или поне топли.

Как се яде едамаме?

Обикновено едамаме се поднася заедно с шушулката, която обаче не се яде. Самият процес на хранене с този вид соя става с ръце. Шушулката се поднася към устата, бебчето, което е вътре се натиска със зъбите, за да се изстреля в устата. Нужно е да има съд за събиране на шушулките, които са отпадък.

Подправки за едамаме

Перфектната сол за едамаме бобчета е аражио сол, която е естествена японска морска сол. Нужни са няколко минути след поръсването, за да може бобчето да абсорбира добре солта. Може да се наръсят и с лют червен пипер или сусамово семе.

Едамаме в рецептите за ястия

Много харесвани рецепти за едамаме са вегетарианските и веганските, например

- вегетарианска фета с едамаме;

- макарони с едамаме, мента и песто;

- традиционно ризото с едамаме.

В Япония са много популярни леките закуски с едамаме, примамващи с мекия си маслен вкус и здравословна същност. Тези закуски са полезни дори да хора с глутенова непоносимост, защото едамаме не съдържа глутен и затова бобчетата могат да се ядат спокойно при цьолиакрия и други болести, изключващи глутена в храненето. И разбира се, традиционното суши с едамаме, което представя добре японската кулинария навсякъде по света.

С едамаме може да приготвите повечето рецепти за зелен фасул.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес