Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кои са българските суперхрани, които заменят световните?

Кои са българските суперхрани, които заменят световните?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
97516
Просо

Пазарът прелива от вносни продукти, славещи се като изключително полезни храни. Според специалистите по храненето обаче местните плодове и зарзавати имат много по-благоприятно въздействие върху нашия организъм от чуждестранните.

Ето защо мнозина са намерили еквивалент на така наречените суперхрани и с охота ги похапват. По този начин не само подпомагат родното стопанство, но успяват да спестят пари. Ето някои от българските продукти, заместващи прехвалените чуждестранни стоки:

Просото заменя киноата

В просото могат да бъдат открити почти същото количество фибри и белтъчини, колкото се съдържат и в киноата. Същевременно просото е значително по-евтино от тази екзотична култура, която вирее предимно в Андите. Освен това то е широко разпространено у нас, докато киноата може да се намери най-често в специализираните магазини.

Шипка

Шипките заменят годжи берито

Годжи берито е известно с големите си количества фибри, омега-3 мастни киселини и калий, но шипките определено успяват да изпъкнат пред тази вносна и скъпа храна с голямото си количество витамин С. Благодарения на богатия си състав шипките помагат при пневмония, проблеми с пикочните пътища, анемия, маточни кръвотечения и др.

Коприва, тученица и левурда заменят спирулината

Тученица

Като повече вносни суперхрани водораслото спирулина не е по джоба на всеки, а и също се предлага само в определени търговски обекти. Копривата, тученицата и левурдата, от своя страна, могат да се намерят във всяка градина или поляна.

Всяко едно от тези три растения може с лекота да замени спирулината, тъй като е източник на манган, калий, желязо, магнезий и цинк. Другото ценно качество на тези листни зеленчуци е, че се отличават с далеч по-приятен вкус от стритото на прах водорасло.

Бакла

Баклата заменя едамамето

Малките зелени бобчета, известни като едамаме, са характерни най-вече за японската кухня, но напоследък могат да се срещнат на ограничени места у нас. Както сами се досещате обаче, цената им не е никак ниска.

Съставът на едамамето го превръща в страхотен хранителен продукт за хора, борещи се с излишните килограми, както и за лица, имащи проблеми с щитовидната жлеза. Но пък същото може да се каже и за баклата, а тя е доста по-достъпна от екзотичната култура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
43
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Snezhina Atanasova
Snezhina Atanasova
Български?!? За родина на просото се счита Северна Африка, на шипките Северна Америка, а на баклата Средиземноморието...
06.05.2016 14:29
2
3
Албена Асенова
Албена Асенова
А лимеца?Той не ли българска храна?
05.05.2016 21:07
2
1
Monika Ivanova
Monika Ivanova
Най-добре боб и леща...стига с тези гмо-та вече
11.04.2016 09:53
8
1