Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Хранителни предимства на зеления боб едамаме

Хранителни предимства на зеления боб едамаме

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Едамаме с подправки

Зеленият боб едамаме е соя, отглеждана като соята за зърно. Сее се, когато се сее и фасула. В Южна България това става през първата половина на април, а в Северна - към края на април. Това са ранните сеитби.

Ако годината е хладна и дъждовна, е препоръчително сеитбата да се предприеме след като почвата се затопли по трайно, над 15 градуса. Тъй като сорта едамаме е ранен, крайният срок за засаждането му за Северна България е краят на май, за Южна до средата на юни.

Семената се поставят на дълбочина от 4-5 см., по схема 50-60 см. х 10-15 см. Нужна им е влага, за да поникнат. Грижите, които изискват, са идентични с тези на боба – плевене и поливане, при нужда.

Боб Едамаме

Едамаме е типично японско растение. Името му буквално означава „боб на клонка”. От него се прави и определен (подходящ) за целта тип соя. Соята тип едамаме се отглежда не за зрелите й, а за зелените и зърна, подобно на повечето сортове грах.

Извън Източна Азия, едамаме най-често се среща в японските ресторанти и някои китайски ресторанти. Също така е доста популярно в САЩ, където често се продава в раздела със замразените храни.

Едамаме, по-известно като соя, се събира преди пика на узряването, точно преди да узрее. За да се запази естествения му вкус, се сварява и бързо се замразява. В Източна Азия е бил използван повече от две хиляди години, като основен източник на протеини.

Зелен боб едамаме

Но това не са единствените ползи от сорта едамаме. Тъй като е пълнозърнеста храна, той съдържа фибри в себе си, така полезни за здравословния начин на живот. Действа противовъзпалително, а някои лечители го включват в рецепти за борба с рака.

Включва се активно и в диета, при проблеми с щитовидната жлеза. Наскоро бе популяризиран и в светските среди, като основен компонент от нашумялата „палеолитна диета”.

Едамаме се консумира като закуска, в приготвянето на зеленчукови ястия, в супи и дори в сладкиши. Когато се поднася като закуска, шушулките се варят в леко подсолена вода.

Зелените шушулки са груби и не се ядат. Приготвено по този начин едамаме се консумира, като зърната се изтискват с ръка в устата (При желание преди да сварите шушулките може да им отрежете върховете с ножица. Това улеснява консумацията).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest