Когато приготвяне малки и сладки мъфини за себе си и своето семейство, сухите и течните съставки се подготвят отделно. Сухите се смесват в една купа, течните - в друга, и после течните се прибавят към сухите.
Ето още няколко мамини правила при направата на любимите ни кексчета, които похапваме с такова удоволствие при всякакви поводи.
- Винаги пресявайте брашното с бакпулвера и останалите сухи съставки пудра захар, канела, какао и други;
- Тестото за домашните мъфини не трябва да се разбърква енергично, още по-малко с миксер! Не се изкушавайте да стигате до гладко хомогенно тесто. Бъркайте, колкото съставките да се смесят - внимателно и кратко. Ако прекалите с разбъркването, мъфините ще станат много твърди. Дори да ви се струва, че тестото е на бучки, не се притеснявайте - при печенето всичко си идва на мястото;
- Формите за мъфинчета трябва да се пълнят най-много до 2/3 от обема си, за да не прелее тестото по време на печенето;
- Времето за печене зависи от размера на формите и състава на кексчетата - обикновено е около 20 минути;
- Проверявайте дали мъфините са готови с клечка за зъби. Когато клечката излезе чиста от центъра на мъфините и те започнат да се отделят от стените на формата, значи са готови;
- Ако използвате тавичка от черен метал с незалепващо покритие, намалете зададената в рецептата температура за печене с 5-10 °C, тъй като тъмните повърхности абсорбират по добре топлината;
- Печете мъфините в центъра на предварително загрята фурна.
Ако мъфините ви не бухнат достатъчно, това може да означава, че температура не е била достатъчно висока, а ако не са равномерно опечени вашите ябълкови или бананови мъфини, значи, че не сте ги разположили в средата на фурната;
- Никога не препичайте мъфините, защото ще станат много сухи.
Ако предпочитате мъфините ви да са с хрупкава коричка, не използвайте хартиени капсули;
- Ако не ви стигне тестото, за да напълните всички гнезда на тавичката, в празните налейте вода.
Вижте още що за мъфин си ти според зодията, както и още вкусни идеи за бързи кексчета.
Коментари