Зарадвайте близките си с ябълкови мъфини, които направо се топят в устата. За дванадесет мъфина ще са ви необходими две ябълки, 250 грама брашно, сто грама кафява захар, две чаени лъжички бакпулвер, една чаена лъжичка сода, половин чаена лъжичка сол, половин кофичка кисело мляко, шестдесет милилитра олио, две прахчета ванилия, две яйца.
Трябват ви също така шестдесет грама нарязани орехи, една супена лъжица бяла захар, една чаена лъжичка канела. За да бъде тестото нежно, трябва да смесвате внимателно мокрите и сухите съставки.
Нагрейте фурната на двеста градуса. Намажете с масло стандартна форма за мъфини или дванадесет специални формички. Изчистете ябълките, отстранете сърцевината и ги нарежете на кубчета.
Смесете брашното, кафявата захар, бакпулвера, содата и солта. В отделна купа смесете киселото мляко, яйцето, ванилията и олиото. Смесете млечната смес с брашното. Добавете ябълки и орехи, можете по желание да добавите парченца шоколад.
Излейте във формичките. Разбъркайте в купичка бялата захар и канелата и поръсете с тази смес мъфините. Печете двадесет и пет минути, докато клечка за зъби, забодена в средата на мъфина, не излезе суха.
Извадете мъфините от формичките и сервирайте топли. Можете и да ги охладите върху решетка и след това, при сервиране, отново да ги стоплите леко.
Ако нямате в момента кисело мляко, смесете двеста и двадесет милилитра прясно мляко с една супена лъжица оцет или лимонов сок. Смесете и оставете за пет минути, след това използвайте.
Когато пълните формичките за мъфини с тесто, запълвайте ги на две трети или на три четвърти от височината им, тъй като мъфините се надигат. Ако не използвате всички отвори в стандартна форма за мъфини, запълнете празните с вода, за да не се изкриви формата.
Използвайте тестото за мъфини веднага, защото иначе те няма да се надигнат. След като са изпечени, извадете ги от формичките, защото в противен случай долната им част ще е влажна.
Коментари