Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лилави храни, които да започнеш да ядеш още сега

Лилави храни, които да започнеш да ядеш още сега

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633
Лилави храни, които да започнеш да ядеш още сега

Те не само изглеждат красиви, но и имат страхотен вкус. Лилавите храни са полезни по повече от една причина. Пигментът идва от антиоксиданта антоцианин, който по същество е фитонутриент, предотвратяващ увреждането на клетките. Освен това той предотвратява множество заболявания и предпазва тялото и кожата от стареене.

Ето някои вкусни лилави храни, които да включите в диетата си.

Сливи

Сливите са нискокалорични, но са богати на витамини като А, С и К и минерали като калий. Те помагат за облекчаване на запека и насърчават здравето на костите, в допълнение към балансирането на нивата на кръвната захар. Могат да се консумират пресни или в сушена форма като сушени сливи.

Патладжан

Лилавите патладжани имат множество ползи за здравето. Те са богати на витамини от група В като ниацин, както и на фибри. Те също така подобряват здравето на сърцето. Тъй като предотвратява образуването на свободни радикали, може да подпомогнат клетъчната функция. Препоръчваме задължително да си приготвите пълнен патладжан или панирани патладжанчета.

Лилаво зеле

Салата от лилаво зеле

Този зеленчук помага за предотвратяване на възпаленията в тялото, подобрява здравето на червата и предпазва от заболявания като артрит. Той е богат на витамини, както и на флавоноиди. Този универсален зеленчук може да се яде суров, приготвен на пара, сотиран, варен или печен. Салатата от лилаво зеле също е много вкусна.

Къпини

Къпините са заредени с витамин С (една купа може да ви даде 35 процента от дневната препоръчителна доза! ) и са нискокалорични. Те също така са богат източник на витамин К, манган и подобряват когнитивното здраве и здравето на устната кухина.

Цвекло

Цвеклото е един от най-добрите лилави храни и източници на детоксикация за вашия черен дроб, съдържащ бетаин, който помага за премахване на всички замърсявания от този орган. Червеното цвекло осигурява здраве на сърцето. Освен това обогатява червените кръвни клетки, кара нивата на хемоглобина да се стабилизират и доставя кислород до други части на тялото. Опитайте здравословна салата от цвекло или борш чорба за най-добри резултати.

Прочетете още за ползите от лилавите храни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest