Чували сте за червено вино, бяло вино и розе, що се отнася до вината. Но чували ли сте за оранжево вино? Само за десетилетие то се превърна в модерно предложение в света на алкохолните напитки. Но какво точно представлява това вино, с какво да го консумираме и какви са най-големите ползи от него? Продължете да четете, за да разберете повече по темата.
Противно на предположението ви, повечето оранжеви вина всъщност не се правят от портокали! Вместо това те се правят от бяло грозде (същите сортове, използвани за направата на бяло вино), но се обработват по различен начин.
Вместо да се отстраняват ципите след пресоване на гроздето, сокът се ферментира заедно с ципата. Когато това се случи, кожата добавя оранжев оттенък към виното и му придава структура и вкус, подобна на тази на червеното вино. Така че вместо леко мекия вкус, който върви с бялото вино, ще намерите по-пикантен и смел вариант, леко тежък и меден.
С какво да сервираме оранжево вино?
Оранжевите вина се съчетават добре с японски и корейски храни, както и със северноафрикански храни – мароканска кухня, етиопски специалиети и така нататък. Добре се акомпанират от овнешко, пилешко, овче месо. Също се комбинира добре с козе сирене, разядки с патладжан, различни видове хумус, октопод на скара, брускети и др.
Ползи от оранжевото вино
Процесът на приготвяне на оранжево вино може да бъде проследен до 6000 години назад до Грузия, но възкресението му се наблюдава едва през последните няколко десетилетия.
Оранжевото вино предлага по-високи нива на антиоксиданти от бялото вино, тъй като кожата съдържа полифеноли като ресвератрол и катехини. Това може да предотврати някои видове рак, както и да предпази от сърдечни заболявания.
Оранжевото вино може също да забави до известна степен появата на болести като Алцхаймер, Паркинсон, деменция и други психични и неврологични заболявания. Може също да подобри нивата на кръвната захар, когато се консумира в умерени количества. Още една причина да пиете оранжево вино по-често.
Вижте още за оранжевото вино!
Коментари