Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Ръководство за начинаещи любители на Розе

Ръководство за начинаещи любители на Розе

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633
Ръководство за начинаещи любители на Розе

Вкусна лятна напитка, виното Розе представлява повече от очарователно му име и красив цвят! Ето кратко ръководство за всички неща: как е на вкус, какво е специално за него и с какви храни се съчетават най-добре.

Розе е френската дума за розово вино. Въпреки името, тези вина не винаги са розови на цвят, но могат да показват набор от тонове като светла сьомга и дори оранжево, както и светли до наситени розови нюанси. Розовите вина излъчват букет от ягоди, малини, череши, билкови нотки на мента, босилек и пикантни нотки, докато някои може да оставят и горчив вкус на грейпфрут на небцето. Тези вина почти винаги са сухи и не са непременно сладки.

Тези леки вина са изключително освежаващи, придаващи на небцето усещане за питие, утоляващо жаждата.

Розовите вина са чудесно допълнение към вашия шкаф за алкохол и се поддават без усилие на разнообразни храни и кухни. Чудесен акомпанимент към пикантни храни, благодарение на изобилните плодови нотки, тези вина също се съчетават добре с опушени храни.

Едно от най-отличителните качества на вината Розе е, че те се съчетават изключително добре със зеленчуци, особено зелени с лек горчив вкус – помислете за зеленчуци като къдраво зеле, рукола, зеле, брюкселско зеле и броколи.

Произведени по целия свят, розовите вина показват забележителна гъвкавост в сортовете грозде - от Каберне Совиньон до Пино Ноар, Сира или Гренаш. Всеки стил грозде произвежда отличителен стил и вид розе; вкусен и разнообразен по отношение на предлагането на носа и небцето.

Да знаеш как да съчетаеш храна и Розе започва с познаването на различните грозде и региони. Докато някои розови вина са склонни да имат по-плодови профили, много видове могат да бъдат съчетани и с пикантни ястия. Всъщност можете да създадете цяло меню за вечеря, базирано на съчетания с храна от розово вино.

Предястия с Розе

Предястие с Розе

Преди да седнете да се храните, можете да поздравите гостите си с дъска за добре дошли. Тя може да включва кремообразно пикантно козе сирене с плодови конфитюри, сухото розе ще допълни киселинните характеристики. Комбинации от месо и продукти, като прошуто, също ще се съчетаят добре с това вино.

Ако предпочитате сирена с кора като бри или камамбер, може да сервирате на гостите си розе с по-плодови нотки. Дъска за колбаси с мазни меса като пастет или тънко нарязан иберико хамон ще се съчетае перфектно със средно плътно сухо вино, като испанско розадо.

Основно ястие с Розе

Въпреки че може да се изкушите да сервирате червено вино с месо или бяло вино с морски дарове, помислете за съчетаването на ястието си с плодово вино. Бутилка от френските региони Palette или Bandol ще бъде уникално изживяване, поднесено с риба тон, сьомга или дори патица. Розе, направена от грозде Мерло, също ще се съчетае добре с елегантни меса като агнешко и омар.

Десерт с Розе

Ако не сервирате сирене като предястие, ястието с десертно сирене може да бъде идеалният начин да завършите вечерта си с розово вино.

Насладете се на чаша самостоятелно или я съчетайте с шоколад, бадеми или пресни плодове. Тъй като много розови вина имат нотки на ягоди и цитрусови плодове, би било естествено да завършите с плодов десерт.

Прасковите също се считат за най-добрата храна с розе.

Може би сте забелязали, опциите за вино обикновено са посочени като червено или бяло - чаша розе почти никога не се споменава! Независимо дали се забавлявате у дома, отваряте бутилка за семейна вечеря или просто се поглезвате със заслужена чаша вино след дълъг ден, не се отклонявайте от вината Розе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest