Вкусна лятна напитка, виното Розе представлява повече от очарователно му име и красив цвят! Ето кратко ръководство за всички неща: как е на вкус, какво е специално за него и с какви храни се съчетават най-добре.
Розе е френската дума за розово вино. Въпреки името, тези вина не винаги са розови на цвят, но могат да показват набор от тонове като светла сьомга и дори оранжево, както и светли до наситени розови нюанси. Розовите вина излъчват букет от ягоди, малини, череши, билкови нотки на мента, босилек и пикантни нотки, докато някои може да оставят и горчив вкус на грейпфрут на небцето. Тези вина почти винаги са сухи и не са непременно сладки.
Тези леки вина са изключително освежаващи, придаващи на небцето усещане за питие, утоляващо жаждата.
Розовите вина са чудесно допълнение към вашия шкаф за алкохол и се поддават без усилие на разнообразни храни и кухни. Чудесен акомпанимент към пикантни храни, благодарение на изобилните плодови нотки, тези вина също се съчетават добре с опушени храни.
Едно от най-отличителните качества на вината Розе е, че те се съчетават изключително добре със зеленчуци, особено зелени с лек горчив вкус – помислете за зеленчуци като къдраво зеле, рукола, зеле, брюкселско зеле и броколи.
Произведени по целия свят, розовите вина показват забележителна гъвкавост в сортовете грозде - от Каберне Совиньон до Пино Ноар, Сира или Гренаш. Всеки стил грозде произвежда отличителен стил и вид розе; вкусен и разнообразен по отношение на предлагането на носа и небцето.
Да знаеш как да съчетаеш храна и Розе започва с познаването на различните грозде и региони. Докато някои розови вина са склонни да имат по-плодови профили, много видове могат да бъдат съчетани и с пикантни ястия. Всъщност можете да създадете цяло меню за вечеря, базирано на съчетания с храна от розово вино.
Предястия с Розе
Преди да седнете да се храните, можете да поздравите гостите си с дъска за добре дошли. Тя може да включва кремообразно пикантно козе сирене с плодови конфитюри, сухото розе ще допълни киселинните характеристики. Комбинации от месо и продукти, като прошуто, също ще се съчетаят добре с това вино.
Ако предпочитате сирена с кора като бри или камамбер, може да сервирате на гостите си розе с по-плодови нотки. Дъска за колбаси с мазни меса като пастет или тънко нарязан иберико хамон ще се съчетае перфектно със средно плътно сухо вино, като испанско розадо.
Основно ястие с Розе
Въпреки че може да се изкушите да сервирате червено вино с месо или бяло вино с морски дарове, помислете за съчетаването на ястието си с плодово вино. Бутилка от френските региони Palette или Bandol ще бъде уникално изживяване, поднесено с риба тон, сьомга или дори патица. Розе, направена от грозде Мерло, също ще се съчетае добре с елегантни меса като агнешко и омар.
Десерт с Розе
Ако не сервирате сирене като предястие, ястието с десертно сирене може да бъде идеалният начин да завършите вечерта си с розово вино.
Насладете се на чаша самостоятелно или я съчетайте с шоколад, бадеми или пресни плодове. Тъй като много розови вина имат нотки на ягоди и цитрусови плодове, би било естествено да завършите с плодов десерт.
Прасковите също се считат за най-добрата храна с розе.
Може би сте забелязали, опциите за вино обикновено са посочени като червено или бяло - чаша розе почти никога не се споменава! Независимо дали се забавлявате у дома, отваряте бутилка за семейна вечеря или просто се поглезвате със заслужена чаша вино след дълъг ден, не се отклонявайте от вината Розе.
Коментари